Geen amnestie illegalen Italië

ROME - Na weken gekibbel is de Italiaanse regering eruit: de nieuwe asielwet ligt klaar. De christen-democraten in de coalitie hebben het onderspit gedolven. Zij wilden alle illegalen legaliseren die werken. Maar die 'amnestie' is van tafel geveegd door de rechtervleugel, de tandem Bossi-Fini.

Pauline Valkenet

Vandaag buigt de Kamer van Afgevaardigden zich over de 'wet Bossi-Fini', en daarna de Senaat. De nieuwe regels moeten het aspirant-immigranten een stuk moeilijker maken het land binnen te komen of er te blijven. Elk jaar komen er duizenden Afrikanen, Oost-Europeanen en mensen uit het Midden-Oosten via de uitgestrekte kust en de grens met Slovenië Italië binnen. De meesten reizen door naar andere landen van de Europese Unie. Daarom is het aantal immigranten hier relatief laag: 3 procent van de bevolking. Toch wordt de komst van mensen van buiten de EU, extra-comunitari genaamd, gezien als een groot probleem. 25 procent van de misdaden in ons land wordt gepleegd door buitenlanders, zegt premier Silvio Berlusconi. Hij wil daarom hard optreden en daarvoor was aanscherping van de immigatiewet nodig.

De twee rechtse partijleiders Gianfranco Fini (Alleanza Nazionale) en Umberto Bossi (Lega Nord) namen die taak graag op zich. Hun wet schrijft voor dat immigranten al een arbeidscontract moeten hebben voor ze het land in mogen en een verblijfsvergunning kunnen aanvragen.

Buitenlanders die hun baan verliezen moeten Italië onmiddellijk verlaten. De werkgeversorganisatie Confindustria vindt dat niet handig. Werkgevers kunnen niet zonder extra-comunitari en daarom hadden die liever gezien dat werknemers na ontslag toch enige tijd zouden krijgen om ander werk te zoeken.

Fini en Bossi willen ook dat voortaan alle extra-comunitari bij het aanvragen of verlengen van hun verblijfsvergunning digitaal hun vingerafdrukken laten vastleggen. Tot nu toe werd dat alleen gedaan bij criminelen en illegalen. Nu zullen ook Zwitsers en Argentijnse voetballers als Gabriel Batistuta eraan moeten geloven.

De maatregel zorgde voor een storm van protest. Linkse partijen beschuldigden de regering ervan racistisch en xenofobisch te zijn. De Groenen hadden het over 'de introductie van apartheid'.

Maar de Lega Nord vond dat onzin: Wie geen vingerafdrukken wil laten afnemen, moet gewoon geen verblijfsvergunning aanvragen. Dat maakte geen eind aan het protest. Tegenstanders riepen dat iedereen, dus ook alle Italianen, hun vingers in de inkt moeten dopen. Waarop Claudio Scajola, minister van binnenlandse zaken, de zaak suste: ,,We werken aan nieuwe identiteitskaarten en als die er eenmaal zijn zal iedereen, Italiaan of niet, vingerafdrukken moeten laten maken.''

De amnestie voor alle illegalen die een baan hebben, een wens van de christen-democraten, maakt geen onderdeel uit van de wet. Umberto Bossi gaf geen centimeter toe aan de coalitiegenoten en won de machtsstrijd in het kabinet. Wel is er opluchting bij de tienduizenden welgestelde families die een illegale Filippijnse of Oost-Europese zwart in dienst hebben. Elk gezin mag één zo'n buitenlander, die tegen een laag loon een oude moeder helpt of een ziek familielid verzorgt, legaliseren.

Verder stelt de wet dat de marine actiever moet worden in het tegenhouden van schepen vol immigranten. Uitgewezen illegalen die toch weer worden opgepakt gaan de cel in. Bovendien wordt gezinshereniging beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden