Geen afstand zo grillig, schoon en spannend als de 1500 meter

Schaatsmijl is lastig voor lijf en leden en tactisch ingewikkeld

ANTAL CRIELAARD

SOTSJI - De één noemt het een botsing van stijlen, de ander zegt dat op de 1500 meter alle specialisten in het schaatsen elkaar ontmoeten. De sprinters versus de allrounders en daar tussenin een groepje echte specialisten. Op de schaatsmijl is op voorhand geen ultieme favoriet aan te wijzen, zeker niet nu Shani Davis zijn heerschappij verloren heeft. De 1500 meter is het koningsnummer, daar zijn de kenners het wel over eens. Geen afstand zorgt voor zoveel spanning. "Over de 1500 meter kan ik een hele avond praten, dat houdt nooit op", zegt Martin Hersman, voormalig specialist.

Nu werkt Hersman bij de NOS, als commentator van het schaatsen. Aan de rand van de Adler Arena was de vraag simpel. Of het eigenlijk wel terecht is dat de 1500 meter als koningsnummer wordt gezien. Hersman: "Ik vind het zeker de koningsafstand, en eigenlijk ken ik geen schaatser die er anders over denkt. Alles komt in deze afstand samen: snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, mentaliteit en explosiviteit. Op een 1000 meter kun je je tegenwoordig geen fouten permitteren, op de 1500 is dat anders. De 1500 is grillig, niemand heeft die afstand over langere perioden kunnen domineren. Dat zegt genoeg."

De schoonheid van de metrische mijl zit 'm in de moeilijkheid van de afstand. Het gezicht van Vadim Sajoetin, Rus, oud-schaatser en tegenwoordig coach van de Kazachstaanse langebaanschaatsers, licht op als hij spreekt over de 1500 meter. Hij noemt de afstand moeilijk trainbaar, lastig voor lijf en leden en bovendien tactisch ingewikkeld. Te hard in de eerste rondjes betekent sterven in de laatste omloop. En te langzaam openen kan je de winst kosten. "En omdat de snelle mannen de allrounders op deze afstand treffen is de competitie enorm. Ik kan zo tien, twaalf man noemen die hier kunnen winnen. Uiteindelijk wint de mentaal sterkste."

Dat waren ook de woorden van Hersman. "De 1500 meter kun je echt belijden. Door de combinatie van factoren, door alle puzzelstukjes die je in zo'n race op de goede plek moet leggen, is het verreweg de moeilijkste afstand. Ik heb in mij leven tientallen, misschien wel honderden 1500 meters gereden. Ik denk dat ik maar over vier of vijf tevreden ben. Voor heel veel schaatsers is de 1500 meter een passie. Maar wie er wint? Moeilijk te voorspellen. Ik kwam gisteren al tot minimaal elf namen."

Bart Veldkamp coacht één van de outsiders voor de olympische titel in Sotsji. Met het talent Bart Swings heeft hij een schaatser die de 1500 meter zou kunnen winnen. "Maar ik zie hem niet als favoriet voor het goud, maar hij staat wel op mijn lijstje voor een medaille", aldus Veldkamp. De Nederlander, als schaatser ook actief voor België, legt uit dat het rijden van een goede 1500 meter voor verschillende type schaatsers mogelijk is. "Je heb diverse energiesystemen, schaatsers die gemakkelijk op gang komen en tempo kunnen maken en de mannen die lang een hoge gemiddelde snelheid kunnen vasthouden. Maar dat maakt het niet per definitie een moeilijk trainbare afstand. Het moeilijkste van schaatsen blijf de techniek: je moet je kracht kunnen overbrengen op het ijs. Wie dat het beste kan, wint."

Bij de vrouwen geldt komend weekeinde Ireen Wüst als favoriet, ze is heersend olympisch- en wereldkampioene. Ook zij vindt de 1500 meter verreweg de mooiste afstand. Als kind genoot ze van de Noor Adne Sondral, die de afstand tot zijn specifieke terrein rekende. Bij de vrouwen werd ze geïnspireerd door Anni Friesinger. "Het is de lastigste afstand", aldus Wüst. "En daarmee de mooiste. Dat de allrounders en de sprinters elkaar ontmoeten, maar het extra leuk."

Haar coach Gerard Kemkers noemt Wüst en Koen Verweij als twee schaatsers die 'wonen' in de 1500 meter. In zijn jargon heten zij de 'power-endurance'-schaatsers. Sporters die kracht en snelheid aan uithoudingsvermogen kunnen koppelen. "Er komen dus behoorlijk wat velden bij elkaar ja. Als trainer is het heel interessant om dat allemaal in een schaatser onder te brengen. In dit veld wordt het komend weekeinde verschrikkelijk interessant. Ik denk echt dat er hier straks een stuk of tien schaatsers de trap oplopen die denken dat ze kunnen winnen. Het wordt een mooie 'battle'."

Tuitert tegen Silovs
Mark Tuitert verdedigt vandaag op de 1500 meter zijn olympische titel. Hij rijdt in de dertiende rit tegen de Let Haralds Silovs. Koen Verweij, van de vier Oranje-deelnemers misschien wel de grootste kanshebber op goud, schaatst in de twintigste en laatste rit tegen de Amerikaan Joey Mantia. Stefan Groothuis, winnaar van de 1000 meter, start in rit zeven tegen Aleksandr Zhigin uit Kazachstan. Jan Blokhuijsen rijdt in het tweede paar tegen de Italiaan Mirko Nenzi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden