Geen afspraak met Plavsic over Milosevic

DEN HAAG - Aanklagers en verdediging hebben een akkoord gesloten over de schuldbekentenis van Biljana Plavsic. Daarin is echter niets geregeld over haar optreden als getuige in andere processen bij het Joegoslavië-tribunaal.

Er is lang over gespeculeerd dat Plavsic zou kunnen optreden als kroongetuige in het proces tegen de Servische ex-president Slobodan Milosevic.

Dat daarover niets is afgesproken neemt niet weg dat de aanklagers Plavsic zouden kunnen dagvaarden als getuige tegen Milosevic. Zij kan zich nu niet meer beroepen op het feit dat zij geen belastende verklaring over zichzelf hoeft af te leggen.

Plavsic sprak gisteren via een videoverbinding vanaf een geheime lokatie. Op de tv-beelden zat zij in een pastelkleurig mantelpakje voor een VN-vlag toen zij haar schuldbekentenis deed.

In punt 3 van de aanklacht waarop die bekentenis betrekking heeft, worden de 'etnische zuiveringen' in de Bosnische oorlog (1992-1995) beschreven: Serviërs grepen in tal van plaatsen op een bloedige manier de macht. Moslims en Kroaten verloren hun baan of werden anderszins gediscrimineerd. In beruchte kampen als Omarska werd gemoord, gemarteld en verkracht. Er waren massale deportaties. Volgens de tenlastelegging heeft Plavsic de etnische zuiveringen samen met anderen gepland, zoals met Radovan Karadzic, tijdens de oorlog de politiek leider van de Bosnische Serviërs.

De Navo heeft Kroatië gisteren opgeroepen de vroegere opperbevelhebber generaal Janko Bobetko onmiddellijk aan het Joegoslavië-tribunaal uit te leveren. Volgens een woordvoerder zal het nog langer ophouden van uitlevering ,,de samenwerking met het bondgenootschap in gevaar kunnen brengen''.

Een rechtbank in het Kroatische Zadar heeft gisteren een Kroatisch-Servische verpleegster tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het plegen van oorlogsmisdaden. De 51-jarige vrouw werd vorig jaar uitgeleverd door Zwitserland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden