'Geen aanrechtsubsidie maar flexibel werken'

Loek Hermans (MKB), Pia Dijkstra (voorzitter Taskforce DeeltijdPlus), demissionair minister Donner (Sociale Zaken), Bernard Wientjes (VNO-NCW), demissionair minister Rouvoet (Jeugd en Gezin), Claudia de Breij (cabaretiere) en op de achtergrond Agnes Jongerius (FNV) bij de presentatie van het rapport van de Taskforce DeeltijdPlus. (Jörgen Caris, Trouw) Beeld
Loek Hermans (MKB), Pia Dijkstra (voorzitter Taskforce DeeltijdPlus), demissionair minister Donner (Sociale Zaken), Bernard Wientjes (VNO-NCW), demissionair minister Rouvoet (Jeugd en Gezin), Claudia de Breij (cabaretiere) en op de achtergrond Agnes Jongerius (FNV) bij de presentatie van het rapport van de Taskforce DeeltijdPlus. (Jörgen Caris, Trouw)

Geef werknemers een wettelijk recht op flexibele werktijden en schaf de aanrechtsubsidie af die niet-werkende vrouwen fiscaal voordeel biedt. Dat beveelt de Taskforce Deeltijdplus aan in haar eindrapport dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.

„Er wordt wel gepraat over werkende moeders, maar niet over werkende vaders. Tot Wouter Bos (partijleider PvdA) en Camiel Eurlings (CDA-minister Verkeer en Waterstaat) hun vertrek uit de landelijke politiek aankondigden om meer tijd te hebben voor hun gezin. Dat was dagenlang voorpaginanieuws.” zei voorzitter Pia Dijkstra bij de presentatie.

Zij is hen wel een beetje dankbaar. Door alle publiciteit over hun stap wordt duidelijk dat de combinatie werk en gezin ook voor mannen een probleem aan het worden is. „Een beetje wrang misschien voor vrouwen, maar dan wordt er actie ondernomen.”

Twee jaar lang heeft de werkgroep zich op verzoek van het kabinet gebogen over de vraag hoe vrouwen kunnen worden gestimuleerd meer te gaan werken. Het kabinet wil met het oog op vergrijzing de arbeidsdeelname verhogen. In Nederland werken wel veel vrouwen, maar vaak in kleine deeltijdbanen.

Om te bereiken dat die vrouwen meer uur per week gaan weken, moeten alle beslissingen van overheid, sociale partners, bedrijven en gezinnen daarop gericht zijn, concludeert de taskforce. De maatschappij moet flexibeler. ,We hebben een diensteneconomie nodig waarin niet alleen de winkels buiten kantoortijden open zijn, maar mensen ook ’s avonds een paspoort kunnen afhalen of naar de tandarts kunnen,” aldus het rapport „De discussie voorbij”. Ook moeten school en kinderopvang worden geïntegreerd op één locatie.

Het is essentieel dat fiscale en andere maatregelen voldoen aan de norm dat werken loont. De aanrechtsubsidie, die de overheid pas over vijftien jaar wil afschaffen, past daar niet in . De taskforce raadt aan dat binnen vijf jaar te doen. Die aanbeveling is wat betreft minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) betreft„ „de discussie nog niet voorbij”. Hij vindt het ook belangrijk dat mensen de keuze hebben thuis te blijven, al heeft hij „de combinatie werk en gezin hoog in het vaandel”.

Demissionair of niet, minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil de voorstellen van de taskforce niet laten liggen. „De problemen op de arbeidsmarkt gaan ook door en na deze crisis doemt snel een tekort op de arbeidsmarkt op.”

Volgens de taskforce is het niet meer de vraag of vrouwen meer willen werken, maar noodzaak dat vrouwen met kleine deeltijdbanen meer gaan werken. Als Nederland zijn welvaart wil bestendigen, dan zullen meer mensen (meer) moeten gaan werken.

Niet alleen de overheid, ook werkgevers en vakbonden moeten hun verantwoordelijkheid nemen, door bijvoorbeeld in cao's een speerpunt te maken van flexibele werktijden. Mannen kunnen meer zorgtaken doen en vrouwen kunnen bijdragen door een einde te maken aan de „schoolpleinmaffia’ die andere vrouwen die veel werken duidelijk maakt dat zij geen goede moeder zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden