Geelhoed wordt geen super-pg

DEN HAAG - De topadviseur van premier Kok, Geelhoed, heeft een uitnodiging afgeslagen om voorzitter te worden van het college van procureurs-generaal.

Minister Korthals (VVD) van justitie had hem gepolst voor deze topfunctie bij het openbaar ministerie.

Maar Geelhoed heeft na enig nadenken besloten de overstap niet te maken, liet hij gisteren via de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Hij blijft liever secretaris-generaal op het ministerie van algemene zaken, waar premier Kok zit. Daar zit hij sinds 1997. Daarvoor had hij dezelfde functie op het ministerie van economische zaken.

De functie van voorzitter van het college van procureurs-generaal is vacant sinds het vertrek van Docters van Leeuwen. Die werd begin dit jaar ontslagen na een conflict met Korthals' voorgangster, Sorgdrager (D66).

Kamerleden veronderstelden gisteren dat het moeite kost een opvolger voor Docters van Leeuwen te vinden, omdat mogelijke kandidaten bang zijn beschadigd te raken. Er loopt nog een reorganisatie van het openbaar ministerie, waar de nieuwe voorzitter weer wat vaart in zou moeten brengen.

Korthals wilde er gisteren niet veel over kwijt. “We zijn druk doende met het aanzoeken van een nieuwe voorzitter”, zei hij tijdens overleg met kamerleden.

Docters van Leeuwen heeft inmiddels een andere baan. Hij is onlangs benoemd tot lid van het bestuur van de stichting toezicht effectenverkeer. Medio volgend jaar, is de bedoeling, wordt hij voorzitter van die stichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden