Geelgroene PKK-vlag hitst Turken op

Forse politiemacht rukt uit om spanningen tussen Nederlandse Koerden en Turken te temperen

REPORTAGE | ALWIN KUIKEN | AMSTERDAM

"Biji serok Apo! Biji serok Apo", roepen zo'n vijftig Koerden. Vrijheid voor Abdullah Öcalan (Apo), de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK die sinds 1999 in Turkije vastzit. De groep Koerden heeft zich, aan de rand van het Schinkelkanaal, verzameld voor het gebouw van het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum in Amsterdam-West. Politie te paard en ME houden de groep in de gaten. Aan de andere kant van het water houdt een groep Turken hun rode vlag omhoog.

Sinds het Koerdisch centrum zondag na een uit de hand gelopen demonstratie door Turken werd aangevallen, is de sfeer gespannen. Gistermorgen begon het met telefoontjes. De Turken zouden de klus van zondag afmaken, zeiden ze. Er werd een tweede demonstratie aangekondigd, op het Museumplein.

Koerden kwamen daarom gisteren uit heel Nederland naar Amsterdam - om zich te verdedigen. De politie pakte zondag volgens hen namelijk alleen Koerden op. "Als de politie ons niet beschermd, dan doen we het zelf wel", zegt Habil (22).

Hij houdt een traditionele Koerdische shawl voor zijn mond. "Jullie nieuwsprogramma's worden ook in Turkije bekeken", verklaart hij. "Als ze herkennen wie ik ben, kom ik het land niet meer in."

Net als in Duitsland, Zweden, Frankrijk en België gaan de Turken de straat op uit onvrede over de PKK die vorige week in Oost-Turkije 24 militairen doodde. Ook in andere delen van het land leidde die actie tot spanningen. Zo werden in de nacht van dinsdag op woensdag in Arnhem (waar veel Koerden wonen) ruiten ingegooid van twee Turkse winkels en een moskee beklad.

Vijftien Turkse en Koerdische organisaties riepen gisteren op om de kalmte te bewaren. Het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT) bestrijdt het beeld dat de 350.000 Turken en naar schatting 100.000 Koerden in Nederland op gespannen voet leven. De gemeente Amsterdam besloot de demonstratie toch te verbieden en zette een aanzienlijke politiemacht in.

Gevolg: op het Museumplein waren meer journalisten dan Turken. Uiteindelijke kwam de Mobiele Eenheid alleen voor het Koerdisch Centrum in Amsterdam-West in actie. Een groepje Turken, afgedropen van het lege plein, wilde het pand bestormen, opgehitst door de wapperende geelgroene PKK-vlag.

Was dat niet wat provocerend, na 24 Turkse doden? Selma Güzel, een niet-Koerdische Turk die met de Koerden sympathiseert, vond van niet. "De PKK richt zich alleen op militairen. De Turken bombarderen onschuldige burgers. Bij zo'n aanslag kwamen onlangs een moeder en een kind om. Daar hoor je nooit iemand over." De omstanders zijn er het ermee eens. Ze voelen zich geschoffeerd omdat de Turken geen hulp toelaten in het Koerdische gebied dat door een aardbeving werd getroffen. "Dat doen ze alleen maar zodat ze zelf kunnen bepalen wie ze helpen", zegt Nazim Hikmet, een Koerdische student uit Nijmegen. "Mijn tante belt elke dag dat ze tenten en dekens nodig heeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden