Geel hesje Éric Drouet ontpopt zich als meesterprovocateur

Éric Drouet Beeld AP
Éric DrouetBeeld AP

Hij wilde alleen maar kaarsjes branden op de Place de la Concorde in Parijs. Kaarsjes, om de tien Fransen te herdenken die eind vorig jaar verongelukten bij rotondes en tolpoorten die werden bezet door gele hesjes.

Kleis Jager

Maar Éric Drouet (33), een van de organisatoren van de allereerste actie van de gilets jaunes op 17 november, werd woensdagavond aangehouden en afgevoerd door de ME. De reden: hij had de bijeenkomst, geen demonstratie volgens hem, niet gemeld bij de politie. De vrachtwagenchauffeur uit Normandië zelf zegt dat hij op weg was naar een restaurant, na de hommage die hij in het gezelschap van zo’n vijftig man had gebracht aan de slachtoffers. De autoriteiten hadden er kennelijk weinig vertrouwen in dat het zou blijven bij een diner, want Drouet had zelf op zijn Facebookpagina aangekondigd dat het evenement ‘een knaller’ moest worden.

Na zijn vrijlating vanmiddag is het vooral de vraag of Drouet niet heel graag gearresteerd wilde worden. Om zo duidelijk te maken dat de ‘bad guys’ de machthebbers zijn, die gewone burgers proberen te intimideren. ‘Alles wat hier gebeurt is politiek’, zo vatte een doodkalme Drouet de gang van zaken samen.

Drouet kreeg steun van de linkse leider Jean-Luc Mélenchon, die zegt ‘gefascineerd’ te zijn door ‘deze stem des volks’. Ook het nationaal-populistische Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen nam het voor hem op. Meer gematigde stemmen hekelden de arrestatie omdat die een rustiger klimaat niet ten goede zou komen.

‘Niet het moment om te stoppen’

Dat Frankrijk in kalmer vaarwater komt, lijkt in ieder geval niet het doel van Drouet. In zijn veelbekeken video’s, die hij opneemt in de cabine van zijn truck, gaf hij gematigde gele hesjes die pleiten voor een dialoog met de regering er onlangs flink van langs. ‘We hebben een crisis veroorzaakt, dit is echt niet het moment om te stoppen’.

Drouet voelt zich thuis in de schijnwerpers, net als Maxime Nicolle, een andere leidende figuur in de beweging, die beweerde dat de regering de aanslag vorige maand in Straatsburg in scene heeft gezet om de aandacht af te leiden van de gele protesten.

Drouet viel op doordat hij pleitte voor een demonstratie voor het Élysee-paleis. Op de vraag wat hij daar wilde doen, zei hij: ‘Naar binnen gaan natuurlijk’. Eerder werd hij opgepakt omdat hij tijdens een manifestatie een wapenstok bij zich had. Daarvoor, en voor de actie van woensdag, moet hij voorkomen. De elite is nog niet van Drouet af.

Lees ook:

Het wordt een barre winter in het Frankrijk van de gele hesjes

De rellen op de Champs Elysées deden denken aan de barricades op de Boulevard Saint-Michel in mei 1968. De sfeer in de stad was net zo gespannen. Overal de blauwe bussen van de ME. Traangas. Waterkanon. Maar de brede volksbeweging (meer dan 70 procent van de Fransen steunt de gilets jaunes) doet eerder denken aan de onvrede die leidde tot de Franse Revolutie, schrijft columnist Nelleke Noordervliet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden