Geel als engeltjespies, frisse bloempjes uit de weide

De Week van het Nederlandse Bier duurt tien dagen. Jeroen Thijssen proeft voor. Zes flessen, zes kleuren. En het is nog niet eens middag.

mail@jeroenthijssen.nl

Voor mij, erkend drinker van het gegiste gerstenat, breekt een weelderige week aan: die van het Nederlandse bier. Tot volgend weekeinde staat het hele Nederlandse land in het teken van het nationale gouden vocht. Van Nagele tot Apeldoorn, van Heukelum tot Midden-Beemster, iedere stad en iedere streek schenkt zijn eigen bier.

Een van de deelnemers is Bierbrouwerij de Koningshoeven, in Berkel-Enschot. Hoewel ik voor journalist leerde in het nabijgelegen Tilburg, en lovend hoorde spreken over het bier van deze brouwerij-abdij, is proeven er tot nu toe niet van gekomen. Dit is een mooie gelegenheid. Op naar Berkel-Enschot.

Achter ontbottend groen ruist de fontein, vogels fluiten in het struikgewas. Een vliegtuig, op weg naar vliegveld Eindhoven, verscheurt even de rust. Dan is het weer stil.

Deze woonomgeving zou een reden zijn om in te treden in deze abdij, waarvan de statige gevels achter de bomen oprijzen. Maar mogelijk deden de fraters het om het bier. Dit is misschien wel de oudste speciale-bierenbrouwerij van Nederland: op twee manieren dicht bij het paradijs.

De trappisten begonnen hier al in 1884 met brouwen, in een oude schaapskooi die inmiddels is vervangen door een rietgedekt modern gebouw, dat dienst doet als proeflokaal. Het moutsap gist binnen in de bijgebouwen, in grote roestvrijstalen ketels.

In het proeflokaal wacht Lodewijk Swinkels, bijna twee strekkende meters Brabantse vriendelijkheid. Swinkels is brouwmeester.

De eerste vraag ligt het meest voor de hand. Wat is nou precies trappistenbier?

"Dat is bier", zegt Swinkels, "dat is gebrouwen op een trappistenabdij, onder toezicht van de paters en volgens hun recept." Het is gemaakt volgens de kloostergedachte. Geen enzymen, geen kleurstoffen, een groot deel van de winst gaat naar een goed doel. De hop koopt de abdij per veldje, dat Swinkels uitzoekt. Volgend jaar wil de abdij bier maken van eigen gerst, die op dit moment aan de rand van Brabant staat te groeien, daar waar de klei goed is. Swinkels neemt me mee langs de oude koperen brouwketels, niet meer in gebruik omdat ze na decennia bijna zijn weggevreten door het zuur van het bier. Hij toont de enorme tanks waar de eigen gisten van de abdij groeien. Twee eigen soorten, die alleen hier worden gebruikt. "Als het nodig is kunnen we nog een derde soort opkweken."

Daarmee, met water, hop en kruiden maakt De Koningshoeven een heel zwik bieren: bock, dubbel, triple, blond, het zit er allemaal bij.

En het bier, daar draait het natuurlijk om. In het proeflokaal komt het uit de tap maar ik neem liever de flessen mee uit de abdijwinkel, om thuis te proeven. Ik moet nog rijden.

Wat een bezit. Zes flessen bier, van blond tot bock, van dubbel tot puur. Zes verschillende kleuren en zes verschillende smaken. Hoe moet ik dat proeven? Het is nog niet eens middag.

Wel, laten we maar zeggen dat het erg gezellig is geworden, zo in mijn eentje. Steeds onleesbaarder worden mijn aantekeningen naarmate het aantal flessen stijgt. Gelukkig ben ik met de minst sterke begonnen: Puur, van 4,7 procent. 'Geel als engeltjespies', meldt mijn blocnote. 'Frisse bloempjes uit de weide.' De Blond is 'zacht als lammetjesvel', zoetig maar niet te, 'nauwelijks bitter'. Dat is de Bock weer wel, 'Heerlijk bitter, nauwelijks zoet, een slok uit de zee van genot. 7 procent.' De Triple 'loopt als een warme vlecht langs huig en strottenklepje de maag in', en de Dubbel is 'sap van chocolade-repen, maar zonder het vocht'.

Enfin. De week van het Nederlandse bier is begonnen. Een lijst met deelnemende brouwerijen staat op www.weekvanhetnederlandsebier.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden