'Geef slechte school geen tweede kans'

Kinderen in de klas Beeld colourbox.com
Kinderen in de klasBeeld colourbox.com

De Onderwijsraad adviseert Amsterdam in conflict met de Stichting Islamitisch Onderwijs: bestuurders van slechte scholen moeten na gedwongen sluiting niet meteen een nieuwe onderwijsinstelling kunnen starten.

Hanne Obbink

Er moeten drempels opgeworpen worden voor bestuurders die hun school op de klippen hebben laten lopen. Zij moeten niet zomaar een nieuwe school kunnen beginnen, zeker niet als te verwachten valt dat die opnieuw onder de maat zal blijken. Om dat te voorkomen moet de wet aangepast worden.

Draaideurconstructies
Dat stelt de Onderwijsraad in een advies op verzoek van de gemeente Amsterdam. De raad is net als de gemeente beducht voor 'draaideurconstructies': zodra een slechte school dicht moet, beginnen de betrokken bestuurders onder een andere naam meteen een nieuwe, die kans loopt net zo slecht te worden.

Amsterdam zit in zijn maag met een aanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs. De SIO kreeg twee jaar geleden toestemming van toenmalig minister Van Bijsterveldt om een nieuwe school te beginnen. Volgens de wet moet de gemeente nu binnen zes jaar voor een schoolgebouw zorgen.

De gemeente voelt daar niets voor, omdat de plannen van de SIO te veel lijken op een voortzetting van het Islamitisch College Amsterdam. Het ICA stond lange tijd te boek als zwakke school en werd in 2010 door Van Bijsterveldt gesloten wegens een leerlingentekort. Het SIO-bestuur bestond aanvankelijk grotendeels uit mensen uit ICA-kring, wilde hetzelfde onderwijs bieden en wilde ook terug in het oude gebouw van het ICA. Dat maakt volgens de gemeente de kans op een nieuw fiasco groot.

Mislukking voorkomen
Met extra voorwaarden op het gebied van kwaliteit en bestuurskracht heeft Amsterdam geprobeerd zo'n mislukking te voorkomen. Het SIO-bestuur weigerde daaraan te voldoen, en daarom klopte de gemeente aan bij de Onderwijsraad met de vraag: kan de gemeente voorwaarden stellen voor ze het schoolbestuur een gebouw toewijst?

Nee, antwoordt de Onderwijsraad. Om daar meteen aan toe te voegen: maar draaideurconstructies moeten inderdaad voorkomen worden - of het nu gaat om bestuurders die verantwoordelijk zijn voor gebrekkige kwaliteit, bestuurlijke wanorde of een leerlingentekort. Met een tweede kans voor deze bestuurders is het belang van kinderen bij goed onderwijs niet gediend, stelt de raad. Tegelijkertijd moeten de gewenste nieuwe regels het stichten van een school niet te zeer belemmeren. Dat zet volgens de raad de keuzevrijheid van ouders onder druk.

De Amsterdamse onderwijswethouder Pieter Hilhorst ziet het advies van de Onderwijsraad niet als een tik op de vingers, maar als 'steun in de rug'. "Eigenlijk zegt de raad: wat Amsterdam heeft geprobeerd kan niet, maar het zou wel móeten kunnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden