'Geef probleemkinderen voorrang'

Amsterdamse basisscholen willen meer aandacht voor achterstandsleerlingen

Dertig basisscholen in Amsterdamse achterstandbuurten hebben meer tijd en geld nodig om hun probleemleerlingen beter te begeleiden. Ze willen voorrang bij de verdeling van middelen voor gebouwen, projecten, personeel, lerarenbeurzen en ouder-kindadviseurs. Bovendien willen ze een compensatie van de gemeente voor inkomsten die ze mislopen in de 'gewichtenregeling'. Dit is een subsidie die scholen krijgen per kind van laagopgeleide ouders.

"We hebben nauwelijks meer kinderen van ouders die in Turkije of Marokko alleen basisschool hebben gedaan", zegt schooldirecteur Martien Alting namens de initiatiefgroep van de Amsterdamse scholen, Focus. "Veel kinderen worden cultureel nog wel echt Turks of Marokkaans opgevoed. Ze hebben grote taalachterstanden en groeien op straat op. Daar krijgen ze voorbeelden van kleine criminaliteit en verbaal geweld. Wij hebben meer tijd en geld nodig om ze omgangsvormen te leren en de taalachterstand in te lopen."

De scholen vinden dat hun problematiek steeds verder wegzakt op de onderwijsagenda van politici. Met 7700 leerlingen vertegenwoordigen de dertig scholen ongeveer 12,5 procent van de Amsterdamse leerlingen. "Het gaat nu vooral over excellentie of tweetalig onderwijs", zegt Alting. De gemeente investeert ook in peutergroepen met extra taalles, "maar dat is een druppel op een gloeiende plaat". "Wij geven ieder jaar 940 uur les aan de kinderen. Om hun kansen te optimaliseren, moet daar voor onze leerlingen nog 300 uur bij."

De gemeente Amsterdam vindt de oproep volgens de woordvoerder van wethouder Simone Kukenheim 'zorgwekkend', maar is nog niet overtuigd. "Wij trekken 32 miljoen extra uit voor bijvoorbeeld lerarenbeurzen en conciërges. We gaan scholen niet zomaar voorrang geven bij de verdeling van het budget. Laat ze eerst concreet worden over hun behoeften. Die zijn op iedere school en in iedere buurt weer anders."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden