Geef 'onconventionele koppels' de ruimte, klinkt het in Rome

Voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie Nunzio Galantino (l) pleit voor de acceptatie van gescheiden en hertrouwde gelovigen. Beeld anp
Voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie Nunzio Galantino (l) pleit voor de acceptatie van gescheiden en hertrouwde gelovigen.Beeld anp

Slechts enkele weken voor een belangrijke kerkvergadering over zeden en relaties neemt een van de pauselijke getrouwen het op voor gescheiden en hertrouwde katholieken. De kerk moet zorgen dat 'onconventionele stellen' zich thuisvoelen, meent Nunzio Galantino, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

In een toespraak tijdens een congres over liturgie stelde Galantino dat dergelijke gelovigen nu doelwit zijn van 'de facto discriminatie'. Of de bisschop van Cassano all'Jonio ook doelt op homoseksuelen is onduidelijk, al staat hij bekend als een pleitbezorger van homo-acceptatie.

"Stellen met een ongebruikelijke huwelijkse staat zijn ook christenen", meent Galantino. "Maar soms krijgen ze bevooroordeelde blikken. Uitsluiting van de sacramenten is een te hoge prijs om te betalen." Het leidt tot 'ernstig lijden'. "Ze zien de kerkleer als erg zwaar en onbarmhartig - zo niet bestraffend."

Dat de bisschop pleit voor versoepeling van de kerkelijke regels is - gezien zijn eerdere uitspraken - niet opvallend. De omstandigheden zijn dat echter wel. Galantino werd in december aangesteld door paus Franciscus. Hij staat bekend als een gelijkgestemde en probeert, net als Franciscus, progressieve en conservatieve fracties op één lijn te krijgen.

In oktober worden er misschien knopen doorgehakt
Alle ogen zijn inmiddels gericht op de zogenoemde synode over het gezin, een wereldwijde kerkvergadering van bisschoppen. Daarbij staat de behandeling van gescheiden, hertrouwde, ongehuwd samenwonende en homoseksuele gelovigen op de agenda. Nu mogen zij bijvoorbeeld niet ter communie; misschien wordt dat standpunt heroverwogen. Franciscus heeft zich nog niet uitgelaten over aanpassing van de regels, maar is wel een uitgesproken voorstander van een meer barmhartige houding.

Een andere machtige bisschoppenconferentie, die van Duitsland, pleitte eerder dit jaar ook voor een nieuwe kerkelijke koers. De gemiddelde Duitse katholiek heeft weinig moeite met voorbehoedsmiddelen, seks voor het huwelijk of homorelaties, constateerden de Duitsers toen ze de nationale resultaten van een Vaticaanse enquête onder ogen kregen.

"Slechts enkelen accepteren de kerkelijke standpunten hierover", schreven ze in hun rapport. "In de meeste gevallen worden ze sterk afgewezen. Bijna alle koppels die in de kerk willen trouwen, wonen al samen."

De kerk, zo suggereerden de bisschoppen, moet misschien minder bezig zijn met de 'verbodsethiek' (morele grenzen afbakenen en de nadruk leggen op wat niet mag). Er zou een 'advies-ethiek' voor in de plaats kunnen komen. Met andere woorden: de kerk moet gaan wijzen op hoe het óók kan en moet katholieken helpen om 'een beter leven te leiden'.

Bisschop Nunzio Galantino, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie Beeld Galantino / Facebook
Bisschop Nunzio Galantino, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentieBeeld Galantino / Facebook
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden