Geef onbedoeld zwangere ruimte

Tweede-Kamerlid Linda Voortman komt op voor vrouwen die noodgedwongen een ingrijpende keuze moeten maken nadat ze ontdekt hebben dat ze onbedoeld zwanger zijn (Opinie, 4 oktober). Een keuze die vrijwel altijd impact heeft, ook als de vrouw al vrij snel weet wat ze wil. Ditzelfde geldt overigens ook voor de verwekker, indien deze betrokken is.

Verder oppert Voortman dat vijf dagen bedenktijd niet per se de norm hoeft te zijn om tot een weloverwogen keuze te komen.

Fiom staat achter Voortmans standpunt dat een vrouw een weloverwogen keuze moet kunnen maken. Dat betekent dat de vrouw goed geïnformeerd moet zijn over haar mogelijkheden, en die mogelijkheden kan toetsen aan haar eigen referentiekader en haar eigen normen en waarden.

Onze organisatie pleit ervoor dat de vrouw de tijd neemt die zij nodig heeft om een weloverwogen keuze te maken. Het is niet aan anderen om te bepalen hoeveel tijd hiervoor nodig is.

Vanuit onze ervaring met abortusverwerking (onlinebegeleiding aan vrouwen die psychosociale klachten ervaren na abortus) weten we dat een op de tien vrouwen aangeeft dat de abortus niet haar eigen besluit was.

Een op de vijf geeft aan dat haar besluit deels door haarzelf was gemaakt, maar dat zij het gevoel had grotendeels richting de keuze voor abortus gestuurd te zijn door mensen in haar omgeving, zoals haar partner of familie. Hierdoor stonden zij niet (geheel) achter het besluit.

De directe omgeving kan dus een grote rol spelen in het keuzeproces. Zo schrijft een vrouw die gebruik heeft gemaakt van onze module abortusverwerking: "Ik heb het slechts enkele mensen verteld, in verband met de heftige opvattingen rondom abortus. Ik zou het vreselijk vinden als mensen me hierop zouden veroordelen en ben bang voor afwijzing."

Ook al is abortus in Nederland vrij toegankelijk, vrouwen ervaren niet altijd de ruimte om hier openlijk voor uit te komen.

Niemand kiest zomaar voor abortus. Het meemaken van een ongewenste zwangerschap is een stressvolle situatie, en de keuze over wat te doen met de zwangerschap ervaren vrouwen als een heftig besluit (Brauer, 2012).

Laten we dus met z'n allen investeren in een maatschappelijk klimaat waarin we elkaar niet veroordelen, maar respect hebben voor ieders eigen keuze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden