Geef mij maar Amsterdam

WILLEM PEKELDER

Een lezer sms'te mij: "Waarom zitten er nooit Rotterdammers in al die talkshows? Alleen maar Amsterdammers." Ik heb er nooit zo op gelet, daarom besloot ik een week lang alle Nederlandse gasten van 'Jinek' en 'RTL Late Night', de twee belangrijkste late praatshows, te turven.

Bij Eva Jinek vorige maandag vier gasten, van wie drie uit Amsterdam: Jort Kelder, Caroline Tensen en Francien Regelink. Dinsdag de geboren Amsterdamse Simone Kleinsma, evenals de Amsterdamse komiek Martijn Koning met wat collega's van 'De Grote F*CK Valentijn Comedy Show' (RTL 5). Verder Frits Wester (RTL) en Thijs Niemantsverdriet (NRC). Woensdag gaat de hele show over het 'Correpondents' Dinner' in Amsterdam, met o.a. weer Jort Kelder.

Donderdag staat het succes van de Amsterdammer Jaap van Zweden centraal (nu gast-dirigent in de VS). Verder, zoals gebruikelijk, weer veel show: Dennis Weening en Gers Pardoel over 'Hoe maak ik een hit?' en Filemon Wesselink met allerlei tv-sterren over the 90s. Voorts minister Plasterk met twee bedreigde raadsleden: eentje uit Hilversum (!) en eentje uit Wormerland (hemelsbreed toch altijd nog zo'n 15 km van Amsterdam).

Vrijdag eindelijk een Rotterdammer, maar ja die is dan wel naar LA geëmigreerd: danser Timor Steffens. Verder de Utrechtse zedenzaak, alsook boer Tom uit 'Boer zoekt vrouw' (geen Amsterdammer, wel Noord-Hollander: Nieuwe Niedorp). Nog meer onvermijdelijke incrowd: Thijs Zeeman met 'Gestalkt' (SBS 6).

Dan Humberto Tan. En verdraaid, hij begint de week met Rotterdam: Patricia Paay en Yvonne Keeley. Maar álle andere gasten die avond zijn gelieerd aan Amsterdam of Hilversum: Simon Keizer, Joost van Bellen, Johnny Heitinga, Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Dinsdag: actrice Noortje Herlaar (woonboot in Amsterdam), de Amsterdamse regisseuse Will Koopman (o.a. 'Gooische Vrouwen') en de Hilversumse fotograaf William Rutten. Anita Elberse is een twijfelgeval. Studeerde in Amsterdam, maar is nu hoogleraar in Boston. Minister Asscher zelfde laken een pak: is Amsterdammer, maar praat over sociale media. Tot slot zowaar een 'boerenitem': gezonde voeding.

Woensdag weer een ouderwets avondje Amsterdam: de helden van de Sloterkade. Verder: Frits Wester en Jan Jaap van der Wal over het Correspondents' Dinner. Enige uitzondering is Zoni Weisz met zijn boek over de Holocaust. Donderdag warempel een Rotterdammer: BNN-ster Jan Versteegh. Vervolgens de Amsterdamse rapper Lil' Kleine, de Amsterdamse stress-expert Kilian Wawoe (VU) en de Amsterdamse komieken Wilko Terwijn en Andrew Moskos over het Amsterdamse 'Correspondents' Dinner'.

Vrijdag tot slot Xaviera Hollander (bekend van haar B&B in Amsterdam) en de zangers Do (Amsterdam) en Xander de Buisonjé (ex-Amstelveen). En zowaar twee gasten uit Brabant: Tim en Steffen Haars ('Maaskantjes').

Conclusie na één week: de gasten van Jinek en Tan (beiden woonachtig in Amsterdam, waar ook hun shows worden opgenomen) komen meestal uit de hoofdstad of het Gooi. Gevolg is dat de gesprekken vaak gaan over tv en show of Randstad-gerelateerde zaken. En Rotterdam dan? Die stad bestaat gewoon niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden