'Geef mensapen gelijke rechten als mensen'

(Novum/AP) - Een groep Oostenrijkse dierenactivisten wil dat mensapen en mensen gelijk worden voor de wet. Voor het onderhoud van twee chimpansees is de Weense Vereniging van Dierenfabrieken afhankelijk van donaties, maar volgens de Oostenrijkse wet mogen alleen personen donaties ontvangen. De dierenvereniging heeft een rechtszaak aangespannen om de chimpansees als personen te laten registreren.

De Vereniging tegen Dierenfabrieken ontfermde zich eerder dit jaar over twee chimpansees, Hiasl en Rosi, toen de dierenopvang waar zij al 25 jaar woonden over de kop ging. Zij werden als baby's in Sierra Leone gevangengenomen en in een kist naar Oostenrijk gesmokkeld om in een farmaceutisch laboratorium tests te ondergaan. De douane onderschepte de lading echter en droeg de apen over aan de opvang.

Om ze voor nog meer trauma's te behoeden ondernamen de Weense dierenliefhebbers actie. Ze vonden zelfs donateurs die wilden helpen de maandelijkse rekeningen voor hun onderhoud van vijfduizend euro te betalen. Volgens de huidige wet zijn deze donaties onrechtmatig.

"Als we Hiasl als persoon kunnen laten registreren, mag hij materiële bezittingen hebben en ontvangen", zegt Eberhart Theuer, de advocaat van de dierenrechtenactivisten. Hij zegt dat hij de zaak desnoods tot aan het Europese hof voor de mensenrechten in Straatsburg zal verdedigen.

Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Spanje staan de juridische grondrechten van mensapen ter discussie. Daar wordt een wetsvoorstel besproken ter ondersteuning van het Great Ape Project, een internationaal initiatief om mensapen 'fundamentele morele en juridische bescherming' te verlenen.

Er zijn ook Oostenrijkse dierenactivisten die niets in de rechtszaak zien. Michael Antolini, hoofd van de lokale afdeling van de Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA), zegt dat hij wel uitkijkt om bij de zaak betrokken te raken. Hij maakt zich zorgen dat het uit de hand zal lopen met de rechten van mensapen, en we straks nog rekening moeten houden met de portretrechten van chimpansees.

Hoewel nog niet bekend is wanneer het beroep precies voorkomt, heeft Hiasls verdediging al enkele getuigen met een imposante staat van dienst weten te strikken. Onder hen is ook Jane Goodall, de wereldberoemde expert op het gebied van chimpansees, die jarenlang met de dieren samenleefde in Tanzania en hun gedrag van dichtbij observeerde.

Eberhart Theuer, Hiasls advocaat, lijkt in elk geval gerust op een goede afloop: "Als je Hiasl ziet, komt hij echt over als een persoon. Hij heeft ook echt een persoonlijkheid. Je ziet het meteen: Dit is een individu. Je hoeft hem maar in de ogen te kijken om dat te zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden