'Geef kinderen de allerbeste muziek'

interview | Stiefzusters poederen hun puisten en wiebelen en draaikonten voor de spiegel terwijl Assepoester een zijden jurk met blauw satijnen linten krijgt aangemeten. En, o ja, ze draagt ook een wolkje hemelbestormend parfum. Ziedaar 'Assepoester' van Prokofjev à la Edwin Rutten.

Als zo'n verhaal voor kinderen en andere volwassenen een opstapje vormt om eens een ballet of een concertzaal te bezoeken: missie geslaagd", zegt Rutten. Na onder meer 'Der Ring des Nibelungen' van Wagner - met goud bekroond - en Bachs 'Mattheüs Passie', zwiert hij nu met lenige taal door Prokofjevs muziek en Tsjaikovski's 'Zwanenmeer'.

We horen het London Symphony Orchestra onder leiding van André Previn. "Ja, die opname moest. Ik hoorde Previn op m'n elfde op een plaat, die man kan jazz spelen, vre-se-lijk goed. Gewoon nostalgie." De twee balletten zijn klassiek: de woorden dansen op de muziek. "Het ritme illustreer ik met woorden, en dan zo dat het net lijkt alsof de muziek bij het verhaal is gecomponeerd. Soms klinkt er iets uit een derde acte in een tweede, maar dat maakt mij niet uit. Het gaat me om de boodschap, dat iemand voor zich ziet wat er gebeurt in de muziek en het verhaal, en niet om de musicologische waarheid."

Te goeder trouw

"Kinderen zijn een tabula rasa, ze zijn volledig te goeder trouw, worden niet gehinderd door voorkennis. Je moet ook nooit zeggen tegen een kind: dit ís mooi. Gewoon alles heel natuurlijk brengen. De trouwhartigheid van kinderen betekent dat je een heel grote verantwoordelijkheid hebt. Je moet ze het allerbeste voorzetten wat er is. Niet denken: ah, we doen even een tweekwartsmaat, altijd aardig, een marsje, leuk voor ze. Nee, het maakt ze niet uit, kinderen kunnen de ingewikkeldste ritmes en muziek aan. Ook hedendaagse werken.

"Op de radio in het programma 'Muziekwijzer' heb ik een rubriek: Muziek om de hond uit te laten. Dan draai ik muziek waarvan je denkt: nou als je dat opzet, ga ik de hond uitlaten. Dat is een kapstokje om iets aan op te hangen, om makkelijk iets nieuws te kunnen brengen, om mensen nieuwsgierig te maken. En dan langzaam die zogeheten moeilijkheidsgraad van nieuwe muziek oprekken. Kinderen kunnen veel aan. Als je lastige stukken op tijd brengt en af en toe voorbij laat komen, dan is dat heel normale muziek, net zoals we Mozart en Beethoven heel normaal vinden.

"En alles vanuit de kracht van de noten. Voor de lol een basgitaartje toevoegen, nee dus. De klassieke muziek als levertraan en daar een snoepje bij doen om het te kunnen pruimen? Zo is het niet. De muziek doet het werk."

Leermomentje

Een wicht is een lastig meisje en een pirouette een snelle draai op één been. In de bijgevoegde woordenlijst legt Rutten een en ander uit. Een leermomentje, en omdat veel woorden zo mooi zijn. "Iets maken voor kinderen en andere volwassenen is het leukste. Je spreekt een soort Walt Disney-gevoel aan, de emoties rond Bambi kennen we allemaal - ik ben een driegeneratieman. In januari ben ik jarig en word ik 72, maar toch blijf ik 9, ik heb alleen wat meer vlieguren dan kinderen. Alleen de chronologische leeftijd gaat omhoog. Het leuke van 9 jaar zijn: je zit in de bovenbouw van de lagere school, dus net niet bij de ukken, en je hebt niet de verantwoordelijkheid van iemand uit groep acht. Die lenige geest behouden, dat is belangrijk. En je ook steeds dingen afvragen, nieuwsgierig blijven, waarom zit het zus en zo? Vandaar dat woordenlijstje, dat is ook een beetje voor mezelf."

Leef je met zo'n instelling het langst? "Jazeker, anders wordt het een duffe boel, hoor. Ik heb thuis een mapje met ideeën, allerlei dingen die ik nog wil doen op cd of anderszins. Me op deze manier in de Wagneropera's verdiepen, dat lijkt me geweldig. Wie weet."

Info: aangenaamklassiek.nl

Tekst en verteller Edwin Rutten: 'Aangenaam Klassiek for Kids 2014', 2 cd's Prokofjev & Tsjaikovski, Assepoester & Het zwanenmeer, uitgever Step, euro 11,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden