Opinie

Geef kiezer meerdere stemmen

Beeld anp

MANUEL KNEEPKENS   Ons kiesstelsel is een soort van 19e eeuws relict in de 21e eeuw. De kiezer heeft namelijk sinds jaar en dag maar één stem. Met die ene stem wordt de kiezer geacht voor - in principe - vier jaar het oordeel over een aanzienlijk aantal complexe maatschappelijke problemen te geven. Dat is natuurlijk niet te doen.

De oplossing is meerstemmigheid: iedere kiezer krijgt tien stemmen, in plaats van één. De voordelen van meerstemmigheid zijn evident. Een voorbeeld. Iemand stemt gewoonlijk GroenLinks, maar heeft eigenlijk ook wel sympathie voor de SP, en eigenlijk wil deze kiezer een links kabinet, maar daarvoor is deelname van de PvdA onontbeerlijk. Welnu, dan geeft hij vijf stemmen aan GroenLinks, drie aan de SP en twee aan de PvdA.

Verrassende verkiezingen
Voor het CDA als typische middenpartij is het meerstemmen-stelsel zelfs een uitkomst. Stel, een CDA'er wil een midden-links kabinet. Dan geeft hij zeven stemmen aan zijn eigen partij en drie aan de PvdA. Stel, hij wil een midden-rechts kabinet. Hij geeft zeven stemmen aan zijn eigen partij en drie aan de VVD. Een SP'er die het geheel oneens is met het Europa-standpunt van die partij geeft zeven stemmen aan de SP en drie aan 'Europa-partij' D66.

In dit meerstemmenstelsel zal de uitslag van een verkiezing voor de Tweede Kamer zeker verrassend zijn. Maar de Kamer zal daardoor wel een samenstelling krijgen die een meer getrouwe afspiegeling is van de wil van de kiezer dan in het huidige eenstemmige stelsel.

Hetzelfde geldt uiteraard voor gemeenteraad en Provinciale Staten. En wellicht zou het 'Eurosongfestival-stemmen' ook de Europese verkiezingen populair kunnen maken.

Kloof
Waarom voeren we dat meerstemmenstelsel eigenlijk niet in? Dankzij de computerisering van onze samenleving is dat technisch bezien eigenlijk enkel een kwestie van een goede computerprogrammeur en uiteraard een dito stemmachine. De (juridische) invoering is al evenmin een groot probleem. Die is immers mogelijk door een eenvoudige wijziging van de Kieswet.

Het meerstemmenstel zal de kloof tussen kiezer en politiek misschien niet helemaal dichten, maar het zal die kloof in elk geval heel wat kleiner maken. En aldus een behoorlijk stuk politieke onvrede weg nemen. Pure winst dus voor de huidige, wankele democratie van Nederland.

Manuel Kneepkens: voormalig fractievoorzitter Stadspartij Rotterdam, publicist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden