'Geef het toch toe, er zijn fouten gemaakt'

Voorzitter patiëntenvereniging Q-koorts rekent op schadefonds

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

"Ik weet zeker dat de overheid straks met een schadeloosstelling voor slachtoffers van de Q-koorts komt", zegt Michel van den Berg (58), voorzitter van de patiëntenvereniging Q-uestion. "De politiek kan niet langer ontkennen dat er fouten zijn gemaakt; als er eerder actie was ondernomen, waren er minder slachtoffers geweest. Dat is duidelijk, maar als het toch nodig is, komt er een claim."

De vereniging van Van den Berg heeft 300 leden maar vertegenwoordigt alle 4500 slachtoffers in Nederland, zegt hij. Namens de patiënten zit Van den Berg ook in het bestuur van de Stichting Q-koortsclaim. De advocaat van deze stichting liet eergisteren weten dat Q-koortsclaim namens 400 slachtoffers een schadevergoeding vraagt bij geitenhouders en bij de overheid.

Van den Berg verwacht dat de overheid het niet laat aankomen op een slepende rechtszaak. "Dat neemt zo tien jaar in beslag. Dat is niet goed voor de patiënten en niet goed voor de overheid. Ik denk dat de overheid een schadefonds instelt. Het bedrag, 10 miljoen euro, dat het kabinet vorige week beschikbaar stelde voor begeleiding van patiënten is een serieus gebaar, maar niet genoeg."

De advocaat van de Stichting Q-koortsclaim denkt dat een bedrag tussen 20 en 100 miljoen nodig is om de geleden schade te vergoeden.

Half juni werd duidelijk dat in 2008 uitslagen van tests beschikbaar waren, waaruit bleek welke geitenbedrijven besmet waren met Q-koorts. Het ministerie van landbouw ondernam op basis van deze uitkomsten geen actie, omdat er nog geen helderheid was over de waarde van de tests. Deskundigen verklaarden in juni in het televisieprogramma 'Nieuwsuur' dat de tests prima waren en een half jaar later ging de overheid ze inderdaad gebruiken. De meeste meldingen van Q-koorts kwamen in 2008 en vooral 2009. Als het ministerie eerder maatregelen had genomen, zoals een vervoersverbod van geiten, vaccinatie en eventueel ruimingen, waren er minder slachtoffers gevallen, zo luidt het verwijt van onder anderen Van den Berg.

Hijzelf werkt weer in het onderwijs maar was lang ziek door de Q-koorts. Zijn klachten begonnen in oktober 2009 en begin 2010 belandde hij in het ziekenhuis. Nog steeds is hij niet volledig hersteld. Hij is snel moe en heeft spier- en gewrichtsklachten. "De overheid is tekortgeschoten in haar taak om burgers te beschermen en voor te lichten. Geef je fouten toe en los deze kwestie op", zegt hij tegen de overheid. "Dan kunnen wij weer door."

Nog een beperkt risico

Een jaar nadat uit voorzorg ruim 50.000 drachtige geiten werden gedood om de Q-koortsuitbraak in te dammen, zijn nog 37 bedrijven besmet. De dieren zijn gevaccineerd en vormen 'een beperkt risico', aldus het ministerie van landbouw. De locaties van besmette bedrijven staan op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden