’Geef geld SP-spookraadsleden aan goed doel’

De SP incasseert gemeenschapsgeld uit Deventer voor lege raadszetels, klaagt D66. Flauwekul over de rug van zieke mensen, zegt de SP.

Ruim 25.000 euro aan Deventer gemeenschapsgeld stroomde het afgelopen jaar in de partijkas van de SP, zonder dat daar iets tegenover stond, beweert D66-fractievoorzitter Marc-Jan Ahne. „Het gaat om de vergoeding voor twee gemeenteraadsleden. Die heb ik sinds mei vorig jaar niet meer gezien.”

In een open brief aan het SP-parijbestuur roept Ahne op het geld over te maken aan een goed doel, zoals de voedselbank in Deventer. „Het zou u als partij sieren wanneer u erkent dat deze vergoeding niet in de partijkas van de SP hoort te vloeien, maar ten goede hoort te komen aan de Deventer samenleving.”

De brief is een soloactie, maar volgens Ahne deelt de gemeenteraad zijn standpunt. „Sinds mijn aantreden, op 1 juli vorig jaar, heb ik alleen twee lege stoelen gezien”, beaamt burgemeester Heidema. „Maar meer dan de plaatselijke partij erop aanspreken, kun je als voorzitter van de gemeenteraad niet doen.”

SP-afdelingsvoorzitter Broekhuis neemt Ahne zijn actie kwalijk. „Een van onze raadsleden heeft een hartkwaal, de ander is in februari teruggetreden met een burn-out. Op 28 mei presenteren we onze nieuwe fractievoorzitter. Het duurt zo lang omdat bij terugtreden van een raadslid de zetel telkens aan de eerstvolgende op de kieslijst wordt aangeboden. Iedereen krijgt zes weken om te reageren. Dat weet Ahne, dus het is verbazend dat hij nu over de ruggen van zieke mensen over die afdrachtregeling begint. Hij heeft een punt als hij zegt dat we een ziek raadslid mogen vervangen. Maar de situatie is lange tijd onzeker geweest.”

De kans op een donatie aan de voedselbank is nihil, laat het partijbureau in Rotterdam weten. „We doen met dat geld mooie dingen die ook ten gunste komen van de afdeling Deventer.” Dat stoort Ahne. „De SP voert actie op straat tegen plannen waar ze in de gemeenteraad mee heeft ingestemd. Daarover wil ik graag in discussie in de raad.” Terechte kritiek, zegt Broekhuis. „Maar dat was toen. Onze standpunten passen nu beter in het SP-verhaal.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden