'Geef geboycotte goederen aan voedselbank tegen prijsdaling'

Tomaten op de veiling in Zaltbommel. Beeld ANP
Tomaten op de veiling in Zaltbommel.Beeld ANP

De goederen die bestemd zijn voor Rusland maar dat land niet in kunnen door Russische boycotmaatregelen, zouden van de markt moeten worden gehaald. Hierdoor kan de schade van de tegensancties van Moskou binnen de perken worden gehouden, stellen ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en de boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland.

De vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven roepen het Europees Parlement op om het massaal 'doordraaien' of niet oogsten van groente, fruit, vlees en zuivel mogelijk te maken. Dat moet er voor zorgen dat de prijzen van deze producten marktbreed niet enorm gaan dalen.

Van sommige producten zijn de prijzen nu al met zo'n 80 procent gedaald. LTO-voorzitter Albert Jan Maat dringt daarom aan op mogelijkheden om binnen bepaalde branches prijsafspraken te maken. Ook wil hij compensatie uit het Europese crisisfonds. 'Er is sprake van een crisissituatie. Dat rechtvaardigt deze maatregelen', aldus Maat. Voor producten die van de markt worden gehaald zal volgens hem wel een goede bestemming gezocht worden. Maat denkt hierbij onder meer aan de Voedselbank.

De boycot legt niet alleen de directe uitvoer van Nederlandse goederen naar Rusland stil, zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Ook veel producten die indirect, bijvoorbeeld via groothandels in Polen, naar het oosten worden getransporteerd kunnen niet worden verkocht.

Overaanbod
Het gaat veelal om waren die snel bederven. Zij moeten nu versneld op de markt worden gebracht, met een overaanbod en lagere prijzen in de hele markt tot gevolg. Deze 'prijsderving' kan volgens De Boer voor 'vele miljarden euro's' aan extra schade zorgen, bovenop het eerder geschatte schadebedrag van 500 miljoen euro.

De ondernemersorganisaties spraken maandag een gezamenlijke lobbyaanpak af om politici ervan te overtuigen hoe zij het beste met de situatie om kunnen gaan. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) was op die bijeenkomst aanwezig om uit eerste hand van de ondernemers te horen hoe het er volgens hen voorstaat.

Donderdag staat een groot Europees overleg op de agenda, waarin de EU-landen spreken over de gevolgen van het Russische importverbod.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden