Geef doping vrij, alleen zo los je het probleem op

Dopingcontroles zijn te willekeurig om goed te werken. Afschaffen dus, zegt Henk Kraaijenhof in reactie op Gerard Sierksma.

Gerard Sierksma kwam met het idee dopingcontroles te beperken tot het toernooi of de wedstrijddag zelf en daarna de testmonsters weg te gooien (Opinie, 21 juli).

Mijn idee is om het gelijk goed aan te pakken, alle testmonsters weg te gooien en ook helemaal geen monsters meer af te nemen. Het anti-dopingbeleid faalt structureel op alle mogelijke fronten.

Het 'dopingprobleem', de dopingcontroles, en de bestraffing van doping zijn kostbare illusies die door een sterke lobby van direct belanghebbenden in stand worden gehouden. Vanzelfsprekend onder het mom van 'bescherming' van topsporters tegen oneerlijke concurrentie. Tenminste dat was het oorspronkelijke idee. Dit onwetenschappelijke systeem is echter zo incompetent, inconsequent, gecorrumpeerd en gepolitiseerd geworden, dat de dopingcontroles op dit moment nog meer oneerlijkheid in de sport brengen dan het dopinggebruik zelf.

Voetballers

Zelf ben ik getuige geweest van het feit dat voetballers Edgar Davids en Frank de Boer na een paar maanden weer vrijuit konden voetballen, maar dat atleet Troy Douglas twee jaar langs de kant zat met minder nandrolon in zijn urinemonster dan Edgar en Frank. Rechtvaardig? En hoe zit het verschil in de strafmaat tussen Lance Armstrong en bijvoorbeeld Michael Boogerd? Mogen we dus eigenlijk blij zijn dat Michael niet zeven keer de Tour heeft gewonnen? Is het rechtvaardig?

Vanwege de teruglopende inkomsten zou het NOC zijn bijdrage aan de Dopingautoriteit terugbrengen. Dit gebeurde niet, maar ondertussen werd er wel enorm gesnoeid op het onderdeel kaderopleiding. Dopingcontroles: in 2014 werden 2483 dopingtests uitgevoerd en uiteindelijk werden slechts 9 dopingovertreders betrapt. Dat is maar liefst 0,36 procent bij een budget van 1,5 miljoen euro voor de Dopingautoriteit. Kortom bijna 1,5 ton per positief geval!

Dat bedrag overtreft het budget van vele kleinere sportbonden. Deze vaak in financiële nood verkerende bonden zouden het veel beter kunnen gebruiken. De kosten van een enkele dopingtest zijn al hoger dan het bedrag dat een topsporter per maand kwijt is aan de sport. En de trend is juist dat de testen duurder worden en vaker uitgevoerd moeten worden, en ondertussen krijgt de topsporter steeds minder geld.

In 2014 werd in een ARD-documentaire onthuld hoe Russische atleten tegen een enorme betaling hun positieve dopingtest hadden afgekocht bij de IAAF (en later alsnog positief werden verklaard). Deze hele zaak is op een plichtmatig afreden van de Russische voorzitter van de Russische atletiekbond na, keurig netjes zonder verdere consequenties in de doofpot verdwenen. Geen rechtszaken, geen straffen, geen boetes, zoals dat bij betrapte sporters wel gebeurt. Het gehele dopinggebeuren is een dure poppenkast.

Vertrouwen

Geen wonder dat zowel het grote publiek als de werkvloer van de sport deels hun vertrouwen in de sportpolitiek en de politiek verloren hebben. Vandaar dat het dan maar beter is de controles voorgoed te schrappen. Alleen al het kostenaspect zou dat rechtvaardigen. Voor het 'dopingprobleem' bestaat eigenlijk maar één echte oplossing, hoe radicaal en paradoxaal die op het eerste gezicht ook lijkt: vrijgeven.

Vraagt u zich maar eens af of het wielerpeloton nu echt schoner is dan voor de tijd van grote schandalen, politie-invallen, rechtszaken, boetes en draconische straffen. Misschien is het peloton nu slimmer.

Een geheugensteuntje voor u: in 2007 dacht 72 procent van ruim duizend ondervraagden in een onderzoek van de Universiteit van Tilburg ook nog dat de Raboploeg de schoonste ploeg van de Tour was.

Misschien de moeite waard er eens over te denken. De zomer is nog lang genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden