Geef deze jongens meer zendtijd

Tim den Besten en Nicolaas Veul (VPRO) behoren tot de meest veelbelovende jonge tv-makers van dit moment. Ze zijn gezegend met een mentaliteit waar de 'vrijzinnige' van oudsher patent op heeft: open, verwonderd en tegendraads. Die houding leidt tot programma's die, in elk geval als idee, vaak bijzonder origineel zijn.

Zo probeerden de twee er in 2013 achter te komen of ze echt zo homoseksueel waren als ze vermoedden. Een prikkelende gedachte, die in de uitvoering helaas schipbreuk leed, omdat Den Besten zijn eerste heteroseksuele ervaring onderging met een dame uit de seksindustrie, wat de geloofwaardigheid van de documentaire ondermijnde, ook al speelde die zich af in liefdesstad Parijs.

Een ander goed concept was 'Oudtopia'. Het duo dook een maandlang onder in het Haagse woonzorgcentrum Jonker Frans om te achterhalen hoe het is om oud te zijn. Het werd een ontroerend portret waarin bejaarden nu eens niet alleen maar uit de verf kwamen als zielig en eenzaam, maar ook als mensen van wie jongeren, zoals de programmamakers, iets kunnen leren.

Het is de laatste tijd op tv wat stiller rond het VPRO-tweetal, maar dat wil niet zeggen dat ze duimen draaien. Den Besten is naast zijn tv-werk actief op internet, waar hij nu vier mini-interviewtjes presenteert onder de titel 'Frieten met'. In een frietkot ontmoet hij vanwege het Vlaams Film Festival telkens een andere Bekende Vlaming. Weer eens wat anders dan al die uitgekauwde BN'ers.

De interviewtjes duren hooguit een minuut of zes, hebben weinig om het lijf en lijken nauwelijks voorbereid. Maar, zou je kunnen zeggen, juist die volkomen pretentieloosheid geeft de sessies iets ontspannends en ongedwongens. Zo besluit auteur Herman Brusselmans het gesprek met een oproep aan alle Nederlandse jonge vrouwen om contact met hem te zoeken: "Ik ben rijk, vrijgezel en semi-impotent, maar aan dat laatste valt een mouw te passen."

Maar als je alle vier de afleveringen hebt gezien (met, naast Brusselmans, Kaat Bollen, Belle Pérez en Adil El Arbi en Bilall Fallah), betwijfel je wel of die frietjes iets toevoegen aan het geheel, behalve dat ze doorgaan voor Vlaams volksvoedsel nummer één. De gesprekjes gaan alle kanten op, alhoewel seks meestal een vast ingrediënt is.

Den Besten komt beter uit de verf wanneer hij een provocerende startvraag heeft, zoals in zijn afgelopen februari gelanceerde 'Yolanthe-documentaire'. Uitgangspunt daarin is Den Bestens weerzin tegen voetbalvrouw Yolanthe Sneijder-Cabau. Antipathie levert boeiender en gepeperder programma's op dan sympathie, bekijk het internet-filmpje maar eens. "Ik vind haar al heel lang best wel stom", biecht Den Besten zijn motivatie op tegenover Yolanthe's manager Xenia Kasper. Waarna we, uiterst geestig, de maker in therapie zien gaan om zijn Yolanthe-afkeer te analyseren.

Nog doller wordt het wanneer dit voorjaar in 'Shownieuws' (SBS6) het nieuwtje opduikt dat Sneijder-Cabau een advocaat op Den Besten heeft gezet. Dat is natuurlijk niks geworden, maar het tekent wel haar volstrekte gebrek aan humor en zelfrelativering. En voor een maker is het de kers op de taart. Hopelijk geeft de VPRO Den Besten en Veul snel weer de ruimte voor een spraakmakende documentaire op tv.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden