'Geef Den Haag een prostitutie-boulevard'

Raadsleden: Ontlast buurt en plaats ramen buiten centrum

Den Haag moet een 'woonboulevard' voor de seksbranche krijgen met ruime parkeergelegenheid, waar ook de arbeidsomstandigheden van de prostituees verbeteren. Dat bepleiten Boudewijn Revis en Marieke Bolle van de twee grootste coalitiepartijen VVD en PvdA in de Haagse gemeenteraad.

De raamprostitutie moet naar een 'woonboulevardachtig' gebouw of een geschikt kantoorpand worden verplaatst. Dat moet buiten het centrum staan, zodat niemand daar in de directe omgeving last van heeft, staat in de notitie van de partijen. In dat gebouw worden dan de ramen zo ingericht dat de prostituees hun werk veilig en hygiënisch kunnen doen.

In dat pand moet een hulpverleningspost komen, waar bijvoorbeeld de GGD en de hulpverleners van de Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees (Shop) zonodig de prostituees kunnen bijstaan en voorlichting kunnen geven over gezondheid en welzijn. Ook willen de partijen daar een politiepost, zodat er meteen aan de veiligheid van de vrouwen wordt gedacht. De bestrijding van mensenhandel, uitbuiting en geweld is daarvoor het uitgangspunt.

Nu kent Den Haag twee prostitutiestraten, de Geleenstraat en de Doubletstraat, met in totaal 335 ramen. "Die zitten in de binnenstad en veroorzaken veel overlast voor omwonenden en ondernemers in de buurt", zegt VVD-fractievoorzitter Revis.

Voor de liberalen is vooral de Doubletstraat al lang een doorn in het oog. Zij willen de prostitutie daar het liefst uitbannen en de straat economisch verder ontwikkelen voor ondernemers en bewoners. Om te onderzoeken of anderen die mening delen, hebben zij samen met de sociaal-democraten een rondvraag gehouden. Daaruit bleek duidelijk dat sluiting van alle ramen geen optie was, omdat de raamprostitutie een legale branche betreft.

Met de verhuizing kunnen de vergunningsvoorwaarden aan de raamexploitanten verder worden aangescherpt. "Zo zou bijvoorbeeld een alarmknop in elke kamer verplicht kunnen worden gesteld", zegt Revis.

Volgens hem gaat het er in dit plan beslist niet om 'staatsbordelen' te creëren. Revis wil niet 'te ver op de plannen vooruitlopen', maar kan zich goed voorstellen dat een private vastgoedpartij - zoals dat ook bij woonboulevards gebeurt - een pand in delen zou kunnen verhuren aan exploitanten. "De gemeente moet er dan voor zorgen dat hulpverlening en politie aansluiten en dat de Geleen- en Doubletstraat verder worden ontwikkeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden