Geef de Koerden maar wapens, zegt IS, dan pakken wij die af

Strijders van IS paraderen over de hoofdweg in Mosul, Irak. Abu Mohammed al-Adani heeft opgeroepen om burgers in landen die de strijd tegen IS steunen te vermoorden. Beeld ap
Strijders van IS paraderen over de hoofdweg in Mosul, Irak. Abu Mohammed al-Adani heeft opgeroepen om burgers in landen die de strijd tegen IS steunen te vermoorden.Beeld ap

Terwijl Islamitische Staat (IS) de schade van de eerste bombardementen op Syrië inventariseert, zint de beweging al op wraak. Maar de vergeldingsmogelijkheden zijn beperkt.

Straaljagers zijn ongrijpbaar voor het guerrillaleger, en de VS en hun bondgenoten hebben geen grondtroepen gestationeerd in Syrië. Verstookt van westerse doelwitten, moet IS daarom op zoek over de grens.

IS-woordvoerder Mohamed al-Adnani ontvouwde vorige week de strategie van zijn beweging. Die bestaat uit een meertrapsraket, waarbij het doel is om het Westen naar het Midden-Oosten te lokken.

Allereerst moeten Amerika en Europa vooral wapens naar de Iraakse regering, Koerdische strijders en Syrische 'gematigde rebellen' blijven sturen. Want die zullen, zo stelde hij, 'als oorlogsbuit in onze handen vallen'. Met deze wapens zal IS de partijen verslaan voor wie ze aanvankelijk bedoeld waren.

Wachten op de grondtroepen
Wanneer de Amerikanen beseffen dat bombardementen noch wapenzendingen aan hun bondgenoten IS kunnen verslaan, dan breekt snel daarop de volgende strijdfase aan, aldus Adnani. Om de strijd met IS definitief te beslechten, zullen de VS en hun bondgenoten besluiten om grondtroepen te sturen. En dat is waar de djihadisten op hopen. Hoe eerder de 'kruisvaarders' komen, hoe beter, aldus Adnani. Hij wil de komst van grondtroepen zelfs versnellen, door terroristische aanslagen te plegen op westerse doelen. Dan komen ze vanzelf.

Maar dat kan IS niet alleen. Daarom moeten volgens Adnani extremisten over de hele wereld helpen. Adnani legde uit hoe zij dat kunnen doen, vooral die in het Westen wonen: "Tref de politie, de veiligheids- en inlichtingendiensten, alsook hun geniepige infiltranten. Verniel hun bedden, vernietig hun levens". Daarbij moeten zij geen verschil maken tussen burgers en militairen, het bloed dat zal vloeien is immers afkomstig van een ongelovige.

Tips voor thuis
Adnani gaf ook tips wat moslims thuis kunnen doen tegen niet-gelovige westerlingen als ze geen toegang hebben tot een 'bermbom of een kogel': "Sla dan zijn hoofd in met een steen, of snij zijn keel door met een mes, rijd hem omver met je auto, of gooi hem van een gebouw, wurg hem of vergiftig hem'.

Vlak na de toespraak van Adnani ontvoerden djihadisten in Algerije de Franse toerist Hervé Gourdel. Zij eisten dat de bombardementen tegen IS in Irak onmiddellijk worden stopgezet. Gisteren kwam het nieuws dat Gourdel is onthoofd. Op de Filippijnen ontvoerden djihadisten twee Duitse toeristen. Ook hier is de eis beëindiging van de westerse bombardementen op IS-doelen.

Maar de eisen zijn strijdig met wat IS verkondigt: de groepering streeft een oorlog na tegen Amerika en tegelijkertijd stopzetting van de raketaanvallen. Uit twee zinnen van Adnani's toespraak, blijkt dat IS eigenlijk niet op een oorlog met het Westen zit te wachten: "Amerikanen en Europeanen, IS is geen oorlog tegen jullie begonnen, zoals de media jullie proberen wijs te maken. Jullie waren het die de schendingen begonnen en daarom treft jullie blaam, waarvoor jullie een hoge prijs zullen betalen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden