Geef de jeugd een gitaar, en een garage om te jammen

Popmuzikanten in Tweede Kamer: Steun jong muziektalent

Singer-songwriter Tim Knol, 23 jaar, heeft zowat alle podia van Nederland wel gezien, maar de Troelstrazaal van de Tweede Kamer kwam, tot gisteren, niet eerder op zijn speellijst voor. Bovendien moest hij er praten, niet zingen. Hij werd er een beetje zenuwachtig van. "Ik ben een bevoorrecht man", zei hij, en dat is hij - bejubeld, goed verkocht - zeker.

Maar Knol had het niet over zijn muzikale succes, hij had het over zijn opvoeding. Vader Knol, in zijn vrije tijd muziekliefhebber, liet zijn zoon platen luisteren en deed hem op gitaarles. Niet alle kinderen hebben zo'n vader, weet Knol. Daarom deed Knol een oproep: politiek, zorg voor muziekonderwijs, geef jongeren de mogelijkheid te oefenen. "Muziekles is nu een luxe", constateert Knol. Een garage om te oefenen is steeds minder vaak voorhanden. En door bezuinigingen zijn er voor talenten amper mogelijkheden om de grote podia te bereiken.

Niet alleen Knol sprak gisteren de Tweede Kamer toe. Naast hem zat Colin Benders, beter bekend als Kyteman. En dan waren er ook nog Leo Blokhuis, Isis van der Wel (dj 100% Isis), Duncan Stutterheim van ID&T en Johannes Sigmond (Blaudzun). Mensen die stuk voor stuk zonder subsidies doorbraken.

Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Tjeerd van Dekken (PvdA) hadden de artiesten uitgenodigd. Ze kwamen, met vertegenwoordigers van de muziekindustrie, met een eensluidende boodschap: politiek, waardeer het Nederlands muziektalent. Zorg voor muziekeducatie, festivals voor beginnende artiesten en oefenruimtes. "Wij zorgen wel voor de artiesten als ze eenmaal het podium bereikt hebben", zei Eric van Eerdenburg van Mojo concerts. "Als jullie maar zorgen dat kinderen van 12,13, 14, 15 jaar muziek kunnen maken in de jaren daarvóór."

Tim Knol oefent nu in MuziQ. "Een oefenruimte kost daar 35 euro per middag", weet hij. Te duur: "Dat is twee weken kranten lopen." Duncan Stutterheim ziet overal lege kantoren en zou graag zien dat het mogelijk werd dat beginnende muzikanten dáár kunnen oefenen. En hoe kan het dat intiatieven als Popronde, of de grote Prijs van Nederland, ieder jaar opnieuw niet zeker zijn van hun bestaan? Ze leverden inmiddels vermaarde popartiesten op als Lucky Fonz en Go Back to the Zoo, maar dreigen te verdwijnen, onder meer door rigide subsidieregels.

Er was weinig begrip voor subsidieregels: er was kritiek op de enkele subsidie die er wel is. Die wordt in zijn geheel wordt opgebruikt door één band: de Kift. Ook Kyteman, de trompettist die met zijn muziek een compleet orkest financieel onderhoudt, komt niet in aanmerking voor subsidie. "Ik ben niet ondernemend genoeg."

PvdA en SP willen snel verder praten met minister Bussemaker (cultuur). Ze willen van de popsector een topsector maken, zodat er meer aandacht en geld voor is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden