Beeld RV

OpinieDaklozen

Geef daklozen weer een vangnet

Als mensen in problemen de straat op worden gestuurd, is het niet verrassend dat er meer daklozen zijn. De Rotterdamse dominee Dick Couvée pleit voor een andere aanpak.

Een 42-jarige man wordt na een behandeling ontslagen uit een ggz-kliniek. Drie jaar daarvoor kwam hij in een psychose terecht en raakte hij dakloos. De kliniek geeft hem één pil mee, meer is wettelijk niet toegestaan. Met het adres van een apotheek en recept op zak verlaat de man de instelling. Terug de straat op.

Later die week heeft de man een afspraak met een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, in de Pauluskerk. Maar hij komt niet opdagen. Een veldwerker treft hem maanden later op straat, vervuild en ernstig verward. Waarom werd deze man terug de straat op gestuurd? Waarom kreeg hij niet meer hulp? Omdat er niemand was. Geen hulpverlener met de tijd en het mandaat om hem verder te helpen. Geen vangnet. En precies daar gaat het vaak mis.

Aantal daklozen groeit

“In Rotterdam slaapt geen mens op straat”, zegt burgemeester Aboutaleb. Een goed principe. Maar recente CBS-cijfers bevestigen wat ik als dominee van de Pauluskerk al langer zie: het aantal daklozen groeit. Oók in Rotterdam. De stad telt zeker 4.000 daklozen. Tussen de 100 en 150 mensen slapen op straat. Steeds vaker verslaafd en met ernstige psychiatrische problemen.

Dat kan zo niet langer. Uit onderzoek van Maurice de Hond voor de Pauluskerk blijkt dat 90 procent van de Rotterdammers vindt dat geen mens op straat hoort. De stad heeft dringend behoefte aan een andere aanpak.

De oplossing is simpel. Zorg voor professionele hulpverleners die bij mensen blijven. Mensen die ‘de straat’ kennen. Die luisteren als het nodig is en sturen als het moet. Tot er een oplossing is. Geen kantoortijden, protocollen, afvinklijstjes en ‘warme overdracht’, maar vertrouwen en een bak liefde, hoe ‘lastig’ mensen soms ook zijn.

Handen ineen slaan

Rotterdam voerde tussen 2006 en 2014 twee plannen uit voor de maatschappelijke opvang. Corporaties, gemeente en instellingen sloegen de handen ineen. Duizenden, vaak verslaafde, daklozen kregen hulp en verdwenen van straat. Die aanpak moet terug.

Het nieuwe actieplan van de gemeente zet stappen de goede kant op. Er komt meer en betere opvang, hulp voor bankslapers. In een proef krijgen tien dakloze jongeren een woning en direct persoonlijke hulp, zo lang als nodig. Zo’n aanpak moet er komen voor élke dakloze. Elke euro voor de maatschappelijke opvang verdient zich zeker drie keer terug bij volksgezondheid en openbare orde. 

Lees ook:

Aantal daklozen was nog nooit zo hoog

Terwijl de economie floreert, stijgt het aantal mensen zonder een huis in Nederland. Vooral jongeren zijn vaker de dupe. Dat komt onder meer door gebrek aan betaalbare woningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden