Geef bij een feest eens een muziekcompositie cadeau

Een schilderij of een beeldje cadeau doen, dat vinden de meeste Nederlanders vrij normaal. Maar een compositie als cadeau? Nu ze minder subsidie krijgen, bieden componisten zich aan particulieren aan via het platform Compose4you.nl.

Toen het jongste kind van Davo van Peursen, directeur van Donemus, werd geboren, stuurde componist Daan Manneke hem een mini-compositie van één kantje over de naam van het kind. "Dat cadeau is mij altijd in het bijzonder bijgebleven."

Veel meer mensen zouden dat moeten doen: een stukje muziek geven bij een bijzondere gebeurtenis. Dat vinden componisten zelf tenminste. Daarom organiseert Donemus, de uitgeverij van Nederlandse hedendaagse muziek, een digitaal platform waar particulieren in contact kunnen komen met componisten. Vanaf vandaag is Compose4you.nl in de lucht.

Het initiatief is een reactie op de bezuinigingen op cultuur. Van Peursen: "Componisten hebben zich voor hun opdrachten lange tijd te veel gericht op de overheid, op het Fonds Podiumkunsten. Als je daar geld van krijgt, komt er slechts indirect een opdrachtgever aan te pas. Het hoort bij het ondernemerschap van de componist om ook private opdrachtgevers te vinden. Wij hopen de band tussen componist en publiek aan te halen."

Niet dat er nu helemaal niks gebeurt. Van Peursen kent mooie voorbeelden van verenigingen, bedrijven, scholen die muziek hebben laten schrijven. "Leo Samama heeft eens een hulde geschreven aan iemand die promoveerde, in opdracht van collega's. Willem Jeths schreef in opdracht van een Rotterdamse familie een werk ter herinnering aan het bombardement van Rotterdam. Maar het zou veel gewoner moeten worden, net zoals je een schilderij of een beeld bestelt. Wij willen bemiddelen voor liefhebbers die geld over hebben voor een compositie, maar niet weten hoe ze het moeten aanpakken."

Wie aan een muziekstuk als cadeau denkt, kan bij Compose4you samples beluisteren en zo een componist uitzoeken. Het zijn niet de minsten die deelnemen: Willem Jeths, Martijn Padding, Joey Roukens, Anthony Fiumara enzovoorts.

Daarna legt Compose4you het contact en kan men met de componist afspraken maken over tijdsduur, sfeer en dergelijke. Voor de prijs moet je volgens Van Peursen denken aan een paar honderd tot een paar duizend euro, afhankelijk van tijdsduur en bezetting. Het gaat alleen om een compositie, voor de uitvoering moet je zelf zorgen.

Willem Jeths, Componist des Vaderlands, heeft genoeg opdrachtgevers maar doet toch mee. Hij vindt het een goed initiatief, nu de overheid zich terugtrekt en veel stipendia wegvallen. Volgens hem zit er niet veel verschil tussen een orkestopdracht en een particuliere opdracht. "De opdrachtgever bepaalt natuurlijk de omvang en het thema. Je moet geen somber stuk schrijven voor een huwelijk. Maar verder moet ik als componist mijn autonomie bewaren. Tenslotte wil de opdrachtgever een echte Jeths."

Ook de kwaliteit kan volgens Jeths niet veel verschillen. "Ik ga met dezelfde intentie en kracht aan het werk als voor het Concertgebouworkest. Ik ga geen prulletje afleveren. Dat is mijn eer te na."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden