'Geef bedrijven boetes die echt pijn doen'

Staatssecretaris Atsma wil veelvuldige wetsovertreders als Odfjell en Chemie-Pack harder aanpakken

Bedrijven die herhaaldelijk strenge veiligheidvoorschriften overtreden, moeten publiekelijk bekend worden gemaakt. Daarnaast moeten inspectiediensten de mogelijkheid krijgen deze bedrijven 'boetes te geven die pijn doen'. Dat zei staatssecretaris van infrastructuur en milieu Joop Atsma (CDA) gisteren in de Tweede Kamer.

Atsma stelde voor, in reactie op een naming and shaming-voorstel van de PVV, om rapporten over BRZO-bedrijven die regelmatig de veiligheidseisen overtreden, openbaar te maken. BRZO-bedrijven zijn concerns waar de strengst mogelijke veiligheidsrisico's gelden, zoals Odfjell of Chemie-Pack. Deze laatste werd vorig jaar door brand verwoest, terwijl Odfjell herhaaldelijk in het nieuws kwam vanwege het lekken van kankerverwekkende stoffen.

De maatregel zou naast gewone geldboetes moeten komen, meent Atsma. Chemiebedrijf Odfjell heeft de afgelopen maanden enkele forse boetes gekregen, maar die vallen in het niet bij de winst van het bedrijf, 943 miljoen euro over 2010.

Ook moet de rol van inspectiediensten volgens de staatssecretaris veranderd worden. "Er moet een inspectiedienst komen die vergaand kan ingrijpen." Gepland staan regionale uitvoeringsdiensten, waarvan er zes zich specifiek gaan bezighouden met bedrijven die een groot risico kunnen vormen. Deze diensten moeten vanaf 1 januari 2013 operationeel worden. Dit in plaats van de grote hoeveelheid losse organisaties die dat nu los van elkaar doen, aldus de staatssecretaris. "Op dit moment kan de huidige inspectie te weinig doen."

De staatssecretaris noemde het 'onvoorstelbaar' dat een bedrijf als Odfjell zo vaak de wet heeft overtreden voordat er maatregelen worden genomen. Ook zullen in de toekomst, naast de regionale uitvoeringsdiensten, bestaande algemene inspectiediensten bij elkaar gevoegd worden om tot een grotere effectiviteit te komen, meent Atsma. Die moeten volgens hem in staat zijn om harde sancties toe te passen en hoge geldboetes uit te delen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden