Geef alle gemeenten quotum asielzoekers

Burgemeester Van der Knaap van Ede pleit voor gelijke verdeling. Ingreep Rijk moet 'enorme verharding' in discussie voorkomen.

Geef elke gemeente een eigen quotum asielzoekers, dan weet iedereen waar hij aan toe is, zegt CDA-burgemeester Cees van der Knaap van Ede. Gemeenten komen in problemen door de "enorme verharding" in de discussies rond azc's, stelt hij. "Ik maak me ernstige zorgen over hoe we dit gaan organiseren. Alle bestuurders zitten met hetzelfde probleem."

Van der Knaap, voormalig staatssecretaris van defensie, besloot gisteren op advies van de politie af te zien van een inloopbijeenkomst, morgenmiddag in Ede. Inwoners hadden daar vragen kunnen stellen over zes locaties die volgens de gemeente en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) mogelijk geschikt zijn voor een mini-azc.

"We kregen signalen dat die middag zou worden gebruikt voor proteststemmen, ook van mensen van buiten Ede", aldus de burgemeester. "Dan ga je voorbij aan de doelstelling en dat is mij dit niet waard. Die vragen kunnen burgers ook per telefoon, mail of brief stellen."

Eerder liepen bewonersavonden en gemeenteraadsvergaderingen over asielzoekers uit de hand in Purmerend, Steenbergen, Geldermalsen en maandagavond Heesch. "Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien, de politie heeft er de handen aan vol", zegt Van der Knaap. "Ede wil niet zwichten voor geweld, maar we willen ook niet dat de inspraak uitdraait op incidenten."

De burgemeester noemt de opvang van asielzoekers een nationaal probleem. "Ik mis regie en sturing vanuit Den Haag. Vandaar mijn oproep aan de rijksoverheid voor quotering. Geef iedere gemeente een verplichting, bij de statushouders doet het Rijk niet anders."

Statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, worden naar rato over de gemeenten verdeeld. Voor azc's moet het Coa echter met gemeenten afzonderlijk onderhandelen. Lokale bestuurders krijgen daarna van boze burgers te horen dat ze gezwicht zijn voor de druk van het Coa en kiezen voor het geld dat een azc binnenbrengt.

Twee maanden geleden was Van der Knaap zelf mikpunt van protesten over de komst van een azc met 600 plaatsen op een camping in Otterlo. Daags voor een bewonersavond zei hij in een interview met dagblad de Gelderlander dat hij dat aantal zelf ook te hoog vond voor een klein Veluws dorp. Ede wil nu maximaal 1300 asielzoekers opvangen in kleinere centra, verdeeld over de gemeente, zo besloot de raad vorige week. Er wonen al 370 mensen in de noodopvang.

Eind april moet duidelijk zijn of dat lukt, en waar. De geplande peiling onder de bevolking is "het meest ingewikkelde onderdeel" in het plan, zegt Van der Knaap. "Het draagvlak zou groter moeten zijn bij kleinere centra. Maar de weerstand wordt er niet minder van, misschien juist wel groter."

Omdat standpunten van tevoren vaststaan is "een dialoog met de omgeving" steeds moeilijker, zegt de burgemeester. "Maar toestanden zoals in Calais en Duinkerken willen we hier ook niet. We denken al weken na hoe we de inspraak moeten organiseren. Volgende week gaan we praten met de kerk, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers - er is een hele grote groep met een open hart. Maar er is ook een grote groep die ze niet wil hebben. En die krijgt veel aandacht."

Vandaag 4|5 Meer nieuws

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden