Gedwongen sterilisatie kan best

Ik ben Jan Janssens dankbaar voor zijn stuk over gedwongen sterilisatie, donderdag op Podium. Het is goed om openhartig het debat rond dit moeilijke onderwerp aan te gaan.

Zelf ben ik sinds augustus (pleeg)- moeder van een direct na de geboorte onder toezicht gesteld kindje. Ik ben het niet met Janssens eens dat gedwongen sterilisatie onuitvoerbaar zou zijn. Als de moeder uit de ouderlijke macht gezet is (en dat is niet voor niets gebeurd), zou zij daaraan gekoppeld een gedwongen sterilisatie moeten krijgen, om herhaling van leed te voorkomen.

Het kind vraagt er niet om geboren te worden, gescheiden te worden van en daarna periodiek contact te moeten onderhouden met de biologische ouders. Het geeft onnodig geestelijke belasting bij het kind, het kost de samenleving veel geld om deze vorm van jeugdzorg te bekostigen en het is de vraag wie erbij gebaat is.

Ik wil zelfs een stap verder gaan door te pleiten voor de mogelijkheid van adoptie door het pleeggezin waarin het kind vanaf dag 1 is opgevangen, gehecht en geliefd is. Voor het kind is het belangrijk dat het de eerste levensjaren opgroeit in een stabiele situatie. Voor een omgangsregeling met de biologische ouders kan het, als het oud genoeg is, altijd zelf nog kiezen. De biologische ouders zouden, als ze dat wensen, via periodieke rapportages (ter inzage op het Bureau Jeugdzorg) op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen van het kind.

Ik hoop van harte dat met de komst van een minister voor gezinszaken, dit specifieke, moeilijke punt van Jeugdzorg veel aandacht krijgt.

Haren Hilda Bastiaansen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden