Gedwongen huwelijk staat op springen

(\N)

Het ging een tijdje de goede kant op, maar de ’chemie’ tussen Fortis en ABN Amro ontbreekt totaal. Het personeel van zowel de ene als de andere bank hoopt hartstochtelijk dat minister van financiën Bos hun slechte huwelijk ontbindt.

Als het aan het personeel van Fortis ligt, smeedt Wouter Bos hun bank niet samen met ABN Amro. Volgens hen is een fusie tot mislukken gedoemd.

Dat heeft de ondernemingsraad van Fortis gisterochtend gemeld in een overleg met hoge ambtenaren van het ministerie van financiën. „ABN Amro wil duidelijk niet”, zegt OR-voorzitter Tim op ten Noort. „Maar geen nood. We vinden wel een oplossing.” Hij reageert daarmee op uitlatingen van topmensen van ABN Amro dat zij het op hun beurt niet zien zitten om met Fortis verder te gaan. „Ze zijn bij ABN Amro zo verschrikkelijk arrogant”, zegt Op ten Noort. „Dan heb ik het overigens niet over die 25.000 medewerkers, maar alleen over de top.” Twee weken geleden stond Op ten Noort nog zeer welwillend tegenover de integratie van de banken, waarvan hij het gedroomde resultaat met een kwinkslag maar vast de ’Algemene Bank Nederland’ doopte.

René Hazebroek, OR-voorzitter bij ABN Amro, wilde gisteren niet reageren op de kritiek van zijn Fortis-collega. Hij verwijst naar een eerdere mededeling dat hij constructief blijft meedenken over een oplossing die ’duurzaam’ is en de werkgelegenheid dient.

Maar bitter is de brouille tussen de twee ondernemingsraden wel, vindt ook Op ten Noort. „We hebben ruim een jaar samen in een integratieproces gezeten en ondanks alle problemen – het was erg moeilijk en lastig – ging het eigenlijk best de goede kant op. We lopen alleen op tegen een verschil in gelijkwaardigheid. Hoewel we ongeveer evenveel winst maken, is ABN Amro nog altijd zo’n drie keer groter dan Fortis. We kunnen er helaas niet vanuit gaan dat wij als Fortis helemaal serieus worden genomen. Kijk, dat ABN Amro’ers niet met ons willen samengaan mogen ze best vinden. Maar in hun commentaar klinkt door dat ze ook voor ons willen bepalen wat goed voor ons is. Met alle geruchten die momenteel de ronde doen, baart ons dat zorgen.”

Mogelijk neemt het kabinet morgen al een beslissing over de toekomst van Fortis, en anders aan het begin van volgende week, zo menen de OR-leden van Fortis op het ministerie van financiën te hebben begrepen. Maar volgens het personeel van zowel ABN Amro als Fortis zou minister van financiën Wouter Bos er dus niet goed aan doen de twee samen te laten doorgaan. Dat zadelt met name het uitgeklede Fortis – de Belgische en Luxemburgse takken gingen naar de Franse bank BNP Paribas – echter wel onmiddellijk met een nieuw probleem op, zo geeft Op ten Noort toe: „Op korte termijn is het een oplossing voor een hoop praktische problemen, maar op de lange termijn is Fortis Nederland veel te klein om het op de bancaire markt uit te kunnen houden. Maar we zijn niet wanhopig. Er zijn voldoende alternatieven.”

In het algemeen hunkert het personeel van beide banken wel naar een beslissing van het kabinet, het wachten valt de mensen zwaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden