Gedwongen huizenverkopen met een derde toegenomen

Het aantal gedwongen huizenverkopen is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met ruim een derde (34 procent) gestegen. Beeld ANP XTRA
Het aantal gedwongen huizenverkopen is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met ruim een derde (34 procent) gestegen.Beeld ANP XTRA

Het aantal gedwongen huizenverkopen is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met ruim een derde (34 procent) gestegen. Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, woensdag bekendgemaakt.

In totaal moesten 3427 huiseigenaren met NHG hun woning met een restschuld verkopen, vergeleken met 2560 in dezelfde periode een jaar. Karel Schiffer, directeur van de stichting, verklaart de toename door de prijsdaling van woningen, de groeiende werkloosheid en echtscheidingen.

'Als je ziet hoeveel huizen er momenteel onder water staan en kijkt naar de ontwikkeling op de koopwoningmarkt, dan valt mij het aantal gedwongen verkopen nog mee. We koersen dit jaar af op zo'n 4500 gedwongen verkopen en we houden voor 2014 rekening met 5000 tot 5500 verliezen', vertelt Schiffer tegen het ANP.

Nationale Hypotheek Garantie
Het gaat om mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het waarborgfonds verstrekt deze garantie, die een huizenbezitter ervan verzekert dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke restschuld aan de bank wordt betaald. Als een huizenbezitter buiten zijn schuld zijn huis moet verkopen, kan NHG de restschuld kwijtschelden. Het NHG garantiefonds is opgebouwd om in economisch ongunstige tijden toenemende verliezen te kunnen opvangen.

Volgens de directeur van het waarborgfonds wordt ongeveer 65 procent van de gedwongen verkopen veroorzaakt door echtscheidingen en 15 procent door werkloosheid. 'Je zou juist in een economische crisis verwachten dat werkloosheid een zwaardere rol zou spelen, maar dat is kennelijk niet het geval', zegt Schiffer. Dat komt volgens hem omdat Nederland voor werkloosheid een goed sociaal vangnet heeft in de vorm van de WW.

Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds bij verliezen op de verkoop moest uitkeren, liep in de eerste 9 maanden van het jaar op tot bijna 39.000 euro, tegen 34.550 euro in dezelfde periode vorig jaar.

Lichtpuntjes
Schiffer ziet ook lichtpuntjes op de woningmarkt. Zo steeg het aantal verkochte woningen met een NHG-hypotheek in het derde kwartaal met 22 procent tot 21.400, vergeleken met het voorgaande kwartaal. 'Van een trendbreuk kunnen we nog niet spreken. Maar het is wel weer een signaal dat erop wijst dat de woningmarkt aantrekt. Dit is een behoorlijk percentage', stelt de directeur.

Schiffer denkt dan ook dat de tijd rijp is voor starters om een koopwoning aan te schaffen. 'De prijs van woningen is een stuk sneller gedaald dan de leencapaciteit van veel mensen. Je kunt nu dus een kwalitatief hoogwaardigere woning kopen dan 2, 3 jaar geleden en je kunt kiezen uit heel veel woningen', weet de directeur.

'Als mijn zoon nu aan mij vraagt of hij een huis zal kopen, zou ik zeggen: moet je doen. Een jaar geleden zou ik hem dat hebben afgeraden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden