Gedurfde coup Simon leidt mannen acht naar Peking

De mannen acht grepen in Poznan de laatste kans op deelname aan de Spelen in Peking. En daar zag het lang niet naar uit.

Ruim twee weken geleden eindigde de mannen acht bij de wereldbekerwedstrijd in Luzern troosteloos als laatste. Voor routinier Diederik Simon (38) werd op het Zwitserse water duidelijk dat alleen enkele rigoureuze ingrepen de boot alsnog naar Peking konden brengen.

Enkele dagen na dat debacle riep de Nereus-roeier na een training op de Amsterdamse Bosbaan de groep bij elkaar. Op deze manier kunnen we de Spelen vergeten, hield Simon zijn collega's voor. Hij stelde voor Glazenborg en Lubbers te vervangen door Klem en Siegelaar. Daarnaast moesten ook de stuurman en coach Klerks plaatsmaken voor vers bloed. De wisselingen sorteerden het gewenste effect. Op het Maltameer bij Poznan won de acht overtuigend de finale van het olympisch kwalificatietoernooi waardoor de equipe op de valreep naar Peking mag.

Niet alleen de mannen acht was succesvol op het Poolse water. Ook Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen (dubbeltwee lichtgewicht) en de vrouwen acht stelden er deelname aan de Olympische Spelen veilig. Daarmee komt het aantal Oranjeboten dat in Peking actief zal zijn op zes. Eerder voldeden skiffeur Sjoerd Hamburger, de Holland Vier en de lichte vier-zonder aan alle eisen.

Enkele weken geleden wees nog niets erop dat ook de mannen acht op dat lijstje terecht zou komen. De equipe imponeerde nimmer en leek kansloos voor een olympisch ticket. Totdat Simon besloot met de vuist op tafel te slaan. „Ik heb een aantal zaken veranderd”, sprak de Amsterdammer na de geslaagde coup. „Ik dacht: Dit moet ik doordrukken, anders wordt het niks. Kijk, het zijn kleine dingetjes maar die kunnen er wel voor zorgen dat zo'n boot opeens goed gaat varen.”

De vreugde was intens. De mannen kropen in elkaars armen, bij stuurman Wiersum rolden de tranen over de wangen en Siegelaar nam uit pure blijdschap een duik in het Poolse water. Al werd dat niet door al zijn collega's gewaardeerd: „Oh ja, Siegelaar staat alweer aan de kant”, klonk het cynisch. „Luie donder.”

Ook de nieuwe coach, de Australiër McGowan, hield het niet droog. De ex-roeier leidde vorig jaar de lichte acht naar de wereldtitel en herhaalde nu dat kunststukje door het project van de mannen acht vlot te trekken. „Dit is een groep moedige kerels die hongerig naar succes is”, sprak McGowan met betraande ogen. „Eigenlijk heb ik er geen woorden voor. De race was zó spannend.”

Terwijl Siegelaar samen met Klem een tweede duik in het Maltameer nam, keek Simon met een goed gevoel terug op de race waarmee de Acht een woelige periode afsloot. „Het gaf toch wel wat extra druk, omdat ik op die veranderingen had aangedrongen. Als we hier laatste waren geëindigd, dan had ik niet geweten hoe snel ik van het botenterrein moest aflopen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden