null

OpinieThuiszorg

Gedumpt zorgpersoneel terugvragen? Dat kan niet zonder excuses

Beeld

In de brief waarin ministers De Jonge en Bruins zorgmedewerkers vragen om terug te keren, ontbreekt iedere verwijzing naar de redenen waarom veel medewerkers zijn vertrokken, schrijven Saskia Duijs en Petra Verdonk, namens de projectgroep Gezond Zorgen van het Amsterdam UMC.

Ministers Hugo de Jonge (volksgezondheid) en Bruno Bruins (medische zorg) stuurden 3000 ex-zorgmedewerkers een persoonlijke brief: ‘We vallen direct met de deur in huis; mensen zoals u, die hebben gewerkt in zorg en welzijn, zijn goud waard’. Om te vervolgen met: ‘Misschien verlangt u nog wel eens terug naar de zorg?’. Waarna zorgmedewerkers vriendelijk worden doorverwezen naar persoonlijk advies en ondersteuning. De boodschap in deze campagne is duidelijk: de sector ontvangt je met open armen.

En de ex-zorgmedewerkers? Staan die ook te trappelen? Online reacties op de brief zijn niet mals.

Ja, mensen verlangen naar het zorgen zelf, het contact met de cliënten, het verschil dat je kunt maken en de dankbaarheid die je terugkrijgt. Maar de meeste medewerkers verlangen niet terug naar de werkomstandigheden, en al helemaal niet naar het gevoel inwisselbaar te zijn.

Vroegpensioen

Want waarom zitten deze mensen eigenlijk thuis? Tienduizenden medewerkers in de zorg verloren hun baan en vele oudere zorgmedewerkers gingen met vroegpensioen, allemaal als gevolg van de economische crisis en de daaropvolgende bezuinigingen. Er waren geen omscholingsbudgetten of andere maatregelen om de medewerkers in de sector te houden, en ondertussen werd een groter beroep gedaan op informele zorg.

Medewerkers in de zorg weten allang dat hun werk betaald wordt als de economie het toelaat. Wanneer er bezuinigd moet worden dichten zij de gaten in hun eigen tijd, uit eigen middelen, ten koste van hun eigen gezondheid, en hun pensioen.

In ons onderzoek en online vertellen ex-zorgmedewerkers hoe afgedankt ze zich hebben gevoeld tijdens die bezuinigingen. De brief van de ministers voelt alsof je ex, die jou gedumpt heeft, je na een paar jaar ineens een brief stuurt met de vraag of je zin hebt om hem terug te nemen.

Dus als de ministers zo’n poging willen wagen om zorgpersoneel terug te vragen, is het misschien de moeite waard eerst na te denken wat er dan in die brief moet staan. Online vinden we de volgende tip: ‘steek eerst je hand in ­eigen boezem en wees eerlijk over jouw aandeel in de breuk’.

Filosofen spreken over morele schade die een dilemma – een keuze tussen twee kwaden – inherent met zich meebrengt. Politici stonden ten tijde van de crisis voor een dilemma rondom de houdbaarheid van ons sociale stelsel. Maar de keuzes die zijn gemaakt, namelijk voor de korte termijn en bezuinigingen, terwijl de vergrijzing en de tekorten aan zorgpersoneel zich al aan de horizon aftekenden, heeft mensen die met veel liefde in de zorg werkten wel geschaad. Die schade draagt bij aan de huidige personeelstekorten in de zorg.

Oorverdovende stilte

Erkenning van die schade is een eerste stap in het goedmaken. Verantwoordelijkheid nemen voor die schade was mogelijk geweest in de publiekscampagne #ikzorg, die tot doel heeft meer medewerkers aan te trekken, en ook in de brief van de ministers.

De oorverdovende stilte in de brief over de reden waarom medewerkers de zorgsector verlaten hebben, maakt één ding glashelder: ‘Sorry seems to be the hardest word’, zoals Elton John zingt.

We stellen daarom een alternatieve campagne voor, waarbij beleidsmakers en politici de blik op zichzelf richten, en beginnen met #sorrysorrysorry.

En als ‘sorry’ politiek te beladen is, dan kunnen de ministers altijd nog hun toevlucht nemen tot een andere klassieker: #hetlagnietaanjouhetlagaanmij.

Lees ook:

Het schrappen van de Wet Big-2 lost de problemen niet op

Er komt toch geen wet die onderscheid maakt tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen, maakte minister Bruno Bruins begin oktober bekend. Daarmee zijn de problemen niet opgelost, aldus consultant Johan Lambregts.

Wordt de zorg voor de thuiswonende, chronisch zieke ouderen het nieuwe hoofdpijndossier?

Voor zieke ouderen die thuis willen blijven wonen, loopt het zorgsysteem vast, waarschuwt de Tweede Kamer. Minister Hugo de Jonge krijgt ook kritiek van coalitiepartijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden