Gedrevenheid, vreugde én succes

door Fred Troost

Het Nederlands basketbalteam won in Groningen ook de tweede wedstrijd van een serie die tot promotie naar de Europese A-divisie moet leiden. Slowakije werd met 71-63 verslagen.

Toen zelfs rasoptimist Glenn Pinas zijn motivatie had voelen wegsijpelen, leek het Nederlands basketbalteam voorgoed dood.

Hij was niet de eerste. Stuk voor stuk hadden ze zich kapot gelopen op de opdracht het vaderlandse basketbal op te stoten in de vaart der Europese landen. Ze kwamen als redder, als tussenpaus, als vakman. Van Kersschaever, Van Gent, Pinas. Stuk voor stuk slaagden ze niet.

Nu hadden ze ook weinig mee. Er was altijd geduvel met spelers, er was nooit geld. En op de achtergrond was er die nurkse brombeer Ton Boot, die bij herhaling het Nederlands team kleineerde en zijn clubspelers verbood aan die onzin mee te doen.

Na Pinas’ vertrek was een nieuw begin nodig. Voor de zoveelste keer. Was er ergens nog eens coach te vinden die de uitdaging aandurfde, die spelers kon motiveren, een nieuw team kon neerzetten?

Bij de hoogste nood wil er nog weleens redding zijn. Onder toezicht van topsportcoördinator Jan Willem Jansen werd een verbond gesmeed. Marco van den Berg, coach van Omniworld, nam het bondscoachschap op zich, Ton Boot werd adviseur. Zijn rol is vaag. ,,Hij komt wel op trainingen kijken’’, vertelt Van den Berg. ,,Soms neemt hij een speler apart en geeft adviezen.’’ Boots grootste meerwaarde is waarschijnlijk dat de basketbalgoeroe de nationale ploeg niet meer negatief benadert.

De spelers zijn jong, deels onervaren, fysiek (nog) niet sterk, maar wel uiterst gedreven. De twee Nederlandse NBA-sterren, Elson en Gadzuric, zijn er nog niet bij. Het contact is lastig, maar gaat vooruit, meent Jansen. ,,Elson mailt wel vijf zinnetjes terug. Dat zijn er al vier meer dan vroeger.’’ Gadzuric antwoordt niet op e-mails.

Jansen ziet hier een rol voor Rik Smits, de voormalige NBA-speler van Nederlandse afkomst die nog in Indiana woont. Smits heeft zijn diensten aangeboden. ,,Hij zou onze ambassadeur in Amerika kunnen worden’’, zegt Jansen hoopvol.

Het is sappelen, geld is er nog steeds niet. De spelers en Van den Berg declareren reiskosten. Het concept is gebaseerd op ieders goede wil. Van den Berg draagt optimisme uit, de spelers dragen basketbal in het hart.

Het was gisteravond te zien. Er was strijdlust, er was vreugde bij succes. Gedeelde vreugde, want het team was een collectief. Zeker, er ging veel fout. Prachtige acties, vol jeugdig elan, werden afgewisseld door miscommunicatie, technisch raffinement door slordigheidsfouten. In de spannende eindfase was opportunisme troef. Maar altijd was er de verbeten inzet, de drang voorwaarts, de ontplooiing van het nog onvolgroeid talent.

Van den Berg looft de inzet tijdens de trainingen. Bijna een maand kwamen de spelers vrijwel dagelijks in Almere bijeen. ,,Er is geweldig gewerkt, het enthousiasme was groot en er is groei zichtbaar.’’

Afgelopen zondag werd de eerste wedstrijd, uit tegen Wit-Rusland, met 74-61 gewonnen. Van den Berg: ,,Ik had er niet op gerekend, maar ik was ook niet verrast. Het was het best-case scenario. Dat stimuleert natuurlijk enorm.’’

Gisteren, in een redelijk gevulde Martini Plaza, volgde zege nummer twee. Van den Berg: ,,We zijn dolblij met de winst. We moeten nog brutaler en slimmer worden. Favoriet zijn we niet, maar we zijn voor niemand bang.’’ Zaterdag speelt Oranje in en tegen Engeland, op 16 september volgt Albanië in Nijmegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden