'Gedragscodes gemeenten deugen niet'

QUIRIJN VISSCHER

Verplichte gemeentelijke gedragscodes deugen van geen kant. Ze zitten vol tegenstrijdigheden, botsen soms met de wet en dienen steeds vaker als politiek strijdmiddel. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht in Groningen: "De codes hebben een juridische status van nul-komma-nul. Maar velen dichten die er wel aan toe."

Elzinga kan het weten. De verplichte codes waren in 2002 deel van zijn geesteskind: het nieuwe duale politieke systeem voor gemeenten. Hij adviseert regelmatig bij gemeentelijke en provinciale integriteitsonderzoeken. Zo stuitte hij in Gelderland dit jaar onder meer op integriteitsregels die botsen met de wet (Lingewaard). Hij pleit voor de Duitse werkwijze: geen lokale codes, maar alleen wettelijke regels waarin precies staat omschreven wat wel mag en wat niet.

"Een zorgelijk thema", vindt hij, verwijzend naar een nieuwe studie. Hugo Doornhof, bestuursrechtadvocaat en CDA-fractievoorzitter in Nijkerk, en universitair docent staatsrecht Solke Munneke van de VU - schrijven in vakblad de Gemeentestem dat veel lokale gedragscodes tekortschieten bij het bevorderen van de integriteit. "Het zijn samenraapsels van allerhande normen", stelt Doornhof.

nederland 9 Gelderland blijft in de greep van bonnetjes

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden