Gedrag bewoner belangrijk bij energiezuinige bouw

Vijftien bedrijven krijgen subsidie voor hun innovatieve bouwplannen. Bij de plannen moet niet alleen het gebouw zelf, maar ook het gedrag van de bewoners zo energiezuinig mogelijk zijn.

De subsidie is onderdeel van de unieke kans regeling (UKR). Bouwbedrijven konden samen met overheden en andere organisaties een plan indienen voor een zeer energiezuinig bouwproject. Het ministerie van VROM had daarvoor 7,5 miljoen euro uitgeloofd.

„Het nieuwe aan deze regeling is dat het beinvloeden van het gedrag van de bewoners een belangrijke voorwaarde was", legt Freek Smedema van Senternovem uit. Dat advies- en kennisbureau over het milieu selecteerde de vijftien beste plannen voor VROM.

„Bij de meeste ingezonden plannen krijgen de bewoners voorlichting en een energiebox, met bijvoorbeeld spaarlampen er in. Maar een kandidaat heeft een regeling getroffen met een witgoedfabrikant; als de bewoners een wasmachine met energielabel A aanschaffen, krijgen ze korting. Of de bewoners krijgen maandelijks te zien wat zij verbruikt hebben, en wat hun buren verbruikt hebben. Dan wordt het een soort wedstrijdje wie het meest zuinig is in de buurt."

Er kwamen veel meer aanvragen binnen dan verwacht. „Daarom is er ook drie miljoen extra subsidie gegeven. Blijkbaar zijn bedrijven echt bereid om in energiebezuiniging te investeren", licht Smedema toe.

„De regeling is bedacht om bouwbedrijven te stimuleren energiezuiniger te bouwen. De projecten die nu met subsidie gaan starten, zullen een voorbeeld zijn voor toekomstige innovatieve bouwplannen. Zo krijgen de bouwbedrijven de kans om ervaring op te doen met energiezuinig bouwen. In 2020 moet namelijk bij alle bouw alle energie die gebruikt wordt, herbruikbaar zijn."

Alle plannen zijn een samenwerking tussen bouwbedrijven en andere partijen. Zo zijn er een aantal gemeentes betrokken bij de projecten. Ook is er nauwe samenwerking met hoge scholen en universiteiten. "Dit was een voorwaarde omdat er zo meer spelers bij betrokken worden. Daarmee groeit het bewustzijn ook", legt van Zoelen uit.

„De concepten moeten niet alleen op grote schaal herhaald kunnen worden, maar ook steeds beter worden," legt Smedema uit. "Daarom zijn is het bij alle projecten ook verplicht om verslag te doen van het hele bouwproces. Alle kennis die daarbij wordt opgedaan, wordt ook verspreid. Zo kan de hele sector leren van deze innovatieve plannen. Pas dan kunnen we energieneutraal bouwen rendabel maken."

Of er na deze geslaagde regeling nogmaals een 'verkiezing' komt, is nog niet zeker. „Na het succes van deze 'verkiezing' verwacht ik er dat het nog een keer georganiseerd wordt", zegt Smedema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden