Gedraal en gekissebis rond fundamentalistische school

Stichting die islamitische middelbare school wil oprichten kampt met interne ruzies

Naar buiten toe doet de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) alsof het aan de gemeente Amsterdam ligt dat er nog steeds geen islamitische school voor voortgezet onderwijs is. Maar intern vechten bestuursleden elkaar de tent uit. Het is de vraag of de gemeente wel zaken doet met het rechtmatige bestuur.

Over de oprichting van de islamitische middelbare school wordt al sinds 2010 gebakkeleid. Toen moest het Islamitisch College Amsterdam (ICA) sluiten omdat de school te weinig leerlingen had en het onderwijs er slecht was. Al snel richtten voormalig ICA-docenten en -leidinggevenden een nieuwe stichting op, SIO, voor een nieuwe school. Binnen een jaar was er toestemming van het ministerie van onderwijs: er bleek genoeg animo voor onder ouders.

Maar de gemeente Amsterdam zat helemáál niet op 'een tweede ICA' te wachten en probeerde de komst van de school te verhinderen door allerlei extra eisen te stellen aan het schoolbestuur. Maar dat mocht niet, oordeelde de Onderwijsraad in een advies aan de gemeente. Oftewel: Amsterdam moet zorgen dat er een schoolgebouw komt en moet zich er verder niet mee bemoeien.

Een tijd lang leek die school er desondanks helemaal niet te komen. Tussen april 2012 en januari 2013 haakten bestuursleden een voor een af, blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel (KvK). Tot dan toe was het ook al een komen en gaan van bestuurders; sommigen waren binnen een jaar al vertrokken.

Vorig jaar zomer was alleen de huidige voorzitter Soner Atasoy nog over. In het najaar kreeg hij versterking van Mohamed Laamimach en het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani. Gedrieën vormen zij het huidige bestuur, dat per 1 september 2015 de schooldeuren wil openen.

Of die bestuurswisselingen allemaal vrijwillig waren, is de vraag. Zeker twee oud-bestuursleden betwisten hun uitschrijving uit het handelsregister. Wie dat zijn, wil het bestuur niet zeggen. Duidelijk is wel dat het niets met hen te maken wil hebben.

Abdoe Khoulani noemt de twee oud-bestuursleden 'successupporters' met de 'ruggegraat van weekdieren' waarin hij 'geen enkel vertrouwen' heeft. Volgens hem hadden ze 'het bijltje erbij neergegooid', maar nu er schot in de zaak zit - stichting en gemeente zitten weer om tafel voor een schoolgebouw - willen ze zich er toch mee bemoeien.

Over de kwestie loopt nog een rechtszaak. De KvK meldt dat het dossier van SIO in onderzoek is. Een woordvoerder schrijft dat de 'vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur niet vaststaand' is. Volgens privaatrechtdeskundigen betekent dit dat het onduidelijk is of de gemeente op dit moment wel zaken doet met het rechtsgeldige bestuur. Als de rechter anders oordeelt, hebben ze voor niets onderhandeld.

Volgens Khoulani zit de gemeente zelf achter de zaak. Die zou 'directe invloed' op het bestuur willen uitoefenen. "Het riekt naar doorgestoken kaart. Ik ben ervan overtuigd dat het een persoonlijke missie is van Asscher (toenmalig wethouder van onderwijs, nu minister, red.) om de zaak te traineren." De stad zou er alles aan doen om de boel te dwarsbomen. Ze bemoeit zich met zaken waar ze niet over gaat, trekt leerlingprognoses in twijfel en biedt alleen maar ongeschikte locaties aan, zegt hij. "Amsterdam ziet ons liever gaan dan komen. Ze stuurt er op aan dat het project van tafel gaat, maar we houden ons keurig aan de eisen. We willen er echt wat van maken."

Voorzitter Atasoy slaat echter een heel andere toon aan. Hij reageert niet op vragen over het conflict met de oud-bestuursleden en gaat wat betreft de gemeente op de verzoenende toer. "Wij geloven nog steeds in de kracht van de gemeente Amsterdam", antwoordt hij per e-mail op een reeks vragen van Trouw. En: "De SIO deelt de zorg van gemeente Amsterdam ten einde te kunnen komen tot een kwalitatieve school."

Een woordvoerder van de gemeente zegt niet op de hoogte te zijn van het interne conflict bij SIO. "Kijk, als dat bestuur uit elkaar valt, is het een ander probleem. Maar nu is het een interne zaak voor hen. De volgende keer dat wij met het bestuur aan tafel zitten, zullen we wel vragen: hoe zit dat precies?" Intussen is de gemeente gewoon op zoek naar een geschikt schoolgebouw. Maar daarmee lijkt het geen haast te maken. Wil de school in september 2015 haar deuren openen, dan moet er uiterlijk op 1 augustus dit jaar overeenstemming zijn tussen gemeente en stichting over de locatie. Vooralsnog zijn ze het daarover nog niet eens.

undefined

Dekker: De Onderwijsinspectie komt meteen

Verbieden kan hij de school niet, maar zodra zeker is dat de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) de deuren van een islamitische middelbare school gaat openen in Amsterdam, stuurt staatssecretaris Sander Dekker de Onderwijsinspectie op het bestuur af. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch had hem gevraagd in te grijpen nadat SIO-bestuurslid Abdoe Khoulani op Facebook zijn sympathie uitsprak voor terreurorganisatie Isis: 'Leve Isis'. De inspectie moet onderzoeken of het schoolbestuur 'geloofwaardig invulling kan geven' aan zijn 'wettelijke burgerschapstaak'. Is dat niet het geval, dan zal Dekker er alles aan doen om 'te voorkomen dat deze bestuurders met de school van start kunnen gaan'. Dat wil zeggen: nog voor er leerlingen aan een opleiding begonnen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden