'Gedoogbeleid softdrugs moet in ere worden hersteld'

null Beeld AFP
Beeld AFP

We moeten terug naar de oorsprong van het gedoogbeleid voor coffeeshops, het garanderen van de gezondheid van de consument. Schermen met hogere straffen rond softdrugcriminaliteit werkt niet, want telers denken niet in termen van straffen.

Marco Visser

Nicole Maalsté, onderzoeker van de Universiteit Tilburg, doet deze uitspraken over het coffeeshop beleid in het nieuwste nummer Secondant (pdf-bestand) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Volgens Maalsté is het onzin om te stellen dat het gedoogbeleid failliet is. Coffeeshops functioneren volgens haar prima. Zo is de markt voor hard- en softdrugs is gescheiden, wat een van de doelstellingen van het gedoogbeleid was. "De ware oorzaak van de overlast door de softdrughandel is dat de overheid het gedoogbeleid heeft laten sloffen en daardoor ongewenste effecten zijn opgetreden." Die ongewenste effecten gaan vooral over de achterkant van het softdrugsbeleid; de teelt en de aanvoer.

Maalsté neemt stelling tegen het gemak waarmee politie, justitie en politici met 'verkeerde cijfers en aannames' willen bewijzen dat coffeeshops een bedreiging vormen voor de veiligheid en dat er een einde moet komen aan het gedogen van cannabis.

"Het is een steeds herhaalde mantra van verkeerde cijfers en van aannames die niet zijn gebaseerd op de werkelijke situatie." Als voorbeeld noemt ze het overdrijven van de overlast die samenhangt met coffeeshops, het brandgevaar in hennepkwekerijen en de tachtig procent van de wietteelt die voor export bestemd zou zijn.

Volgens de criminologe maakt het veiligheidsdenken van het kabinet Rutte de situatie in de cannabissector alleen maar crimineler en gevaarlijker voor de consumenten. "Mensen die al met andere criminele activiteiten bezig zijn, nemen hun methoden mee de cannabisbranche in. Wiet wordt versneden en verzwaard, zoals bij cocaïne en heroïne, waardoor de kwaliteit van de wiet daalt met alle gevolgen van dien." Door het strengere beleid is het aantal coffeeshops ondertussen sterk teruggedrongen, waardoor de overgebleven shops het steeds drukker krijgen en ook voor meer overlast zorgen, stelt Maalsté.

Ook over de wietpas is Maalsté niet positief. Met deze pas worden coffeeshops min of meer besloten clubs. Alleen meerderjarige Nederlanders hebben op vertoon van de pas toestemming de coffeeshop te bezoeken. "In andere landen heb je wel Cannabis Social Clubs, maar daar roken mensen wiet om zich te onderscheiden. Wij hebben een heel andere wietcultuur. Nederlanders profileren zich niet specifiek als blower. Iedereen, van bouwvakker tot advocaat, blowt hier. Bovendien, iedereen kan een vereniging opzetten. Een besloten club garandeert niet dat je als overheid grip op de cannabis krijgt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden