Gedoe om de zaalindeling en een dubbelrol voor Rutte

De plenaire zaal van de Tweede Kamer. Beeld ANP

Donderdag 23 maart 2017, niets minder dan een parlementaire feestdag. De Tweede Kamer vulde zich met alle 150 vers gekozen volksvertegenwoordigers, velen een tikje nerveus voor hun officiële beëdiging.

53 Kamerleden legden de eed af, 97 deden de belofte. Vlekkeloos ging het niet. Nieuwkomer Isabelle Diks van GroenLinks sprak in het Fries ‘Dat ûnthjit ik’, terwijl ze ‘Dat ferklearje en ûnthjit ik’ had moeten zeggen: ‘Dat verklaar en beloof ik’. De belofte moest opnieuw.

Het was niet het enige incident deze middag. De Kamerleden van Denk, Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan, weigerden aanvankelijk plaats te nemen in hun blauwe stoelen, op de achterste rij in de zaal. De reden: geen van de drie mannen heeft een plek aan het gangpad gekregen. Dat is ongebruikelijk. Zeker de fractievoorzitters hebben in de regel een zetel op de hoek van een rij, zodat ze sneller bij de interruptiemicrofoon zijn.

De indeling van de plenaire zaal leidt al dagen tot discussie. Ook Forum voor Democratie is ontevreden met de hun toegewezen zetels, achteraan in het vak bij de PVV. Thierry Baudet wil opschuiven naar links: “We zijn een vooruitstrevende middenpartij.” Zijn kompaan, de advocaat Theo Hiddema, tilt minder zwaar aan de kwestie. Hij zegt: “Het partijstandpunt schijnt te zijn dat ik daar boos over moet worden.”

Onder de nieuwbenoemde Kamerleden is ook VVD-leider Mark Rutte, die donderdag meteen een dubbelrol speelde. Na de beëdiging dienden CDA en SP vier moties in over de Turks-Nederlandse betrekkingen. Rutte verplaatste zich van de Kamerbankjes naar het kabinetsvak om als demissionair premier zijn mening over de moties te geven, om vervolgens vanuit de VVD-bankjes aan de stemmingen mee te doen. Hij en andere demissionaire bewindspersonen mogen hun twee functies lopende de formatie combineren.

De Kamerleden mogen dan geïnstalleerd zijn, het is nog onduidelijk hoe het kabinet eruit gaat zien. VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan wel samen verder praten, zo werd vanmorgen duidelijk. Het is de verwachting dat dinsdag de formatie in de Kamer aan bod komt.

Lees hier het commentaar van Trouw: de nieuwe Kamer is te wit, te Randstedelijk, te hoog opgeleid, teveel mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden