Gedode terrorist was oude rot in Hezbollah

Toen hij in 2011 uit Libanon naar Syrië vertrok, sprak hij met opgeheven hoofd dat hij op maar twee manieren naar huis kon terugkeren: met de overwinningsvlag in de hand, of als martelaar. Het laatste is het geworden. Mustafa Badreddine (55), een hoge commandant van de radicale sjiitische Hezbollah-beweging, werd deze week in Syrië gedood.

Zijn uitschakeling is de zwaarste klap voor de sjiitische beweging sinds 2008. In dat jaar werd Badreddine's beruchte neef en zwager Imad Mughniyeh ¿ de vroegere militaire topman ¿ met een autobom vermoord, waarschijnlijk door de Israëlische en Amerikaanse geheime diensten. Badreddine nam toen de leiding over. De Canadese inlichtengendienst noemde hem gevaarlijker dan zijn voorganger en mentor in het terrorisme. Hij was een van de belangrijkste adviseurs van Hezbollah's algemene leider, Hassan Nasrallah.

Badreddine werkte al zeker dertig jaar als terrorist. Vanaf 2011 leidde hij alle militaire operaties van Hezbollah in Syrië. Daar vechten duizenden Hezbollah-strijders aan de kant van president Assad en bondgenoot Iran. De strijders zijn vooral actief langs de grens met Libanon. Honderden zouden er zijn gesneuveld.

Een Libanese televisiezender, gelieerd aan de terreurbeweging, meldde gisteren dat Badreddine was gedood door een Israëlische luchtaanval bij Damascus. Maar Israël bleef erover zwijgen, en in latere berichten wees Hezbollah geen dader meer aan. Ook het vijandige Al-Nusra-front zou achter de aanslag kunnen zitten.

De gedode terrorist, kundig geschoold in explosieven, heeft in zijn lange carrière tal van bomaanslagen voorbereid. Bij de bekendste, een zelfmoordaanslag in Beiroet in 2005, kwam de vroegere Libanese premier Rafik Hariri om het leven, samen met 21 anderen. Badreddine en vier geestverwanten werden voor de moordpartij aangeklaagd door het speciaal opgerichte Libanontribunaal in Leidschendam, dat hen bij verstek probeerde te berechten.

Zijn grootste klapper maakte Badreddine in 1983: 241 slachtoffers met een aanslag op de Amerikaanse marine in Beiroet. Kort daarna belandde hij in de gevangenis voor aanslagen op de Amerikaanse en Franse ambassades in Koeweit, waarbij in 1983 vijf mensen omkwamen. De doodstraf die hij daarvoor kreeg, werd nooit voltrokken, want Badreddine ontsnapte uit zijn cel in Koeweit toen Irak dat land in 1990 binnenviel.

Sinds januari vorig jaar leefde de terrorist eigenlijk in reservetijd. Hij kwam toen bijna onder vuur te liggen bij een luchtaanval op de Syrische Golanhoogte, vermoedelijk uitgevoerd door Israël. Zes Hezbollah-leden kwamen om, inclusief een achterneef van Badreddine en een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde. Badreddine zelf ontkwam door toeval - hij had op het laatste moment voor de vergadering afgezegd.

Er bestaan maar weinig foto's van de terrorist. Op de oudste oogt hij als een aantrekkelijke man met zwarte krulletjes, een vriendelijke oogopslag en een gulle lach - meer een geliefde zanger of acteur dan een terrorist. Op de latere foto's maakt hij een brutere indruk, met zijn militaire petje en zwart-grijze stoppelbaard.

Met het hoge aantal dode strijders betaalt Hezbollah een hoge prijs voor zijn hulp aan de Syrische president Assad. De steun van traditionele bondgenoten brokkelt er ook door af. Zo heeft de Arabische Liga de organisatie in maart bestempeld als terroristisch. En Saudi-Arabië heeft de geldkraan voor militaire steun aan Libanon dichtgedraaid omdat het land zich niet kritisch over Hezbollah wil uitlaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden