Gedetineerden willen gratie bij herdenking bevrijding

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Gedetineerden moeten bij de komende vijftigste herdenking van de bevrijding in mei in aanmerking komen voor collectieve strafvermindering.

De Bond van Wetsovertreders die de belangen behartigt van gedetineerden en ex-gedetineerden, begint volgende week een briefkaartenactie gericht aan de minister van justitie waarin om zo'n regeling zal worden gevraagd.

Volgens voorzitter E. van der Maal van de bond moet er een algemene strafvermindering komen van 10 procent. Ook zouden straffen van minder dan drie maanden moeten worden omgezet in voorwaardelijke straffen of in dienstverlening.

Op de briefkaarten aan minister Sorgdager wordt vermeld of de verzoeker gedetineerd is of niet. Daardoor wordt duidelijk hoeveel verzoeken van buiten de gevangenissen afkomstig zijn. Van der Maal heeft geen flauw idee hoeveel kaarten de minister zal ontvangen. “Maar ik hoop dat het er eerder duizenden dan honderden zijn om het instituut van collectieve gratie in ere te herstellen.” Momenteel worden de gevangenissen door ongeveer 10 000 gedetineerden bevolkt, aldus de BWO.

Een gratie zou ook betekenis kunnen hebben in het terugdringen van het cellentekort. In het verleden is voor het laatst collectieve gratie verleend bij de troonswisseling van koningin Wilhemina en koningin Juliana. De bond heeft dat ook tevergeefs verzocht bij het huwelijk van Beatrix en Claus en bij de troonsbestijging van koningin Beatrix.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden