opsporing

Gedetineerden krijgen 'cold case-kalender' van politie

De voorpagina van de eerste 'cold case-kalender' van de politie. De kalender is bij wijze van experiment verspreid in vijf huizen van bewaring in Nederland. Beeld Politie
De voorpagina van de eerste 'cold case-kalender' van de politie. De kalender is bij wijze van experiment verspreid in vijf huizen van bewaring in Nederland.Beeld Politie

Gedetineerden in vijf gevangenissen krijgen een kalender met daarop een groot aantal onopgeloste misdrijven waaronder moord. De politie hoopt zo informatie van de gevangenen te krijgen over coldcasezaken. Bonjo, de belangenvereniging van (ex)gevangenen, ziet niets in deze 'Coldcasekalender'.

De kalender wordt als proef uitgedeeld aan de gevangenen in de penitentiaire inrichtingen in Leeuwarden, Sittard, Zutphen, Zwaag en het Justitieel Complex Schiphol. Het gaat om in totaal 4000 kalenders. Voor elke week is een niet opgelost delict gekozen. Elke politie-eenheid in Nederland kreeg de opdracht vijf cold cases voor te dragen.

Opvallend is dat onder de gekozen dossiers geen bekenden zitten uit het criminele circuit. De eenheden hebben volgens een woordvoerder van de politie - uit in totaal 1500 zaken- vooral gekozen voor dossiers met 'gewone burgers', en voor delicten die voor grote onrust zorgden in de samenleving en schokkend waren voor de directe omgeving van het slachtoffer. Een criterium voor publicatie is ook dat het om een zaak moet gaan die voldoende kansrijk is om na vele jaren nog te worden opgelost.

Met de kalender en een beloning van maximaal 15.000 euro per case voor nuttige tips hoopt justitie gevangenen aan het praten te krijgen. Er wordt tevens van uit gegaan dat er in Nederland nog veel mensen rondlopen die kennis hebben van een delict maar daarover nog nooit hebben verklaard.

Een zaak uit de 'cold case-kalender' die de politie in vijf gevangenissen aan gedetineerden heeft uitgedeeld. Beeld Politie
Een zaak uit de 'cold case-kalender' die de politie in vijf gevangenissen aan gedetineerden heeft uitgedeeld.Beeld Politie

Veel kennis

Volgens de politie is met name onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Zo kan een gevangene een delict hebben opgebiecht bij een collega-gedetineerden. De politie heeft in totaal een bedrag van ruim 800.000 euro uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een zaak.

Een half jaar geleden heeft de politie overlegd met de redactie van Bonjo, de zes keer per jaar verschijnende krant voor (ex) bajesklanten. Volgens Jaap Brandligt, directeur van de vereniging die het blad uitgeeft, is toen besloten geen medewerking te verlenen aan de politie. Die medewerking zou bestaan uit publicatie van cold cases.

Brandligt begrijpt "de behoefte van nabestaanden om te weten wat er is gebeurd, maar we hebben geen behoefte om mee te werken met de politie. Die rol past ons niet. We hebben geen zin om de klikcultuur binnen te halen."

Hij wijst er op dat met het belonen van klikken ook "liegende getuigen" tevoorschijn komen. Brandligt vreest ook dat er veiligheidsrisico's zijn verbonden aan een sfeer van over elkaar klikkende gevangenen. "We zijn dan ook sceptisch over de resultaten van die kalender."

null Beeld Politie
Beeld Politie
Voor elke week is een niet opgelost delict gekozen. Beeld Politie
Voor elke week is een niet opgelost delict gekozen.Beeld Politie

Omslachtige weg

De vijf gevangenissen gelden als een proef. Mocht de oogst aan getuigenissen groot zijn dan krijgen alle gedetineerden een jaarkalender. Het is wellicht een op het eerste oog omslachtige weg om gevangenen te benaderen. Heel veel andere manieren zijn er niet want gevangenen mogen het internet niet op.

Wat de gedetineerden met de kalender gaan doen is lastig te voorspellen. Het blijft bij een proef als "de gedetineerden van de kalender vliegtuigjes gaan vouwen," aldus de politiewoordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden