Gedetineerden klagen over schending van privacy

ZUTPHEN (ANP) - Voor de tweede keer binnen korte tijd is beroering ontstaan onder gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting (PI) Zutphen. Oorzaak is dit keer dat gesprekken van bewakers via portofoons buiten de gevangenis zijn af te luisteren. Daarbij zouden zij regelmatig strikt persoonlijke informatie over gevangenen uitwisselen. De gedetineerden hebben dat in een persbericht verklaard.

Bekenden van een gevangene hoorden volgens de verklaring bij toeval via een zogenoemde scanner dat de man in de Penitentiaire Inrichting verblijft. De gedetineerden vinden dit soort voorvallen “schandalig.” De privacy wordt in hun ogen ernstig geschonden. Ze hebben zich inmiddels bij de leiding van de gevangenis beklaagd.

De spanningen in de inrichting zijn volgens de BWO, de organisatie die voor de belangen van gedetineerden opkomt, door de rel rond de vertrouwelijke informatie verder toegenomen. Vorige week staakten alle 102 gevangenen in Zutphen een dag uit protest tegen een te betuttelend beleid. De directie heeft inmiddels een versoepeling van het regiem toezegd.

Voor commentaar over de afluisterkwestie was de leiding van de PI Zutphen gisteren niet bereikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden