Gedenken Duitse soldaten in Vorden valt slecht bij Wiesenthal Centrum

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorden herschrijft de geschiedenis van de oorlog en wist 'de essentiële scheidslijn uit tussen slachtoffers en bezetters'. Zo luidt de kritiek van het Simon Wiesenthal Centrum op het initiatief in het Gelderse Vorden vanavond om bij de dodenherdenking ook omgekomen Duitse soldaten te gedenken.

Van onze verslaggever

Federatief Joods Nederland heeft een kort geding aangespannen om de omstreden dodenherdenking in Vorden te voorkomen. Voorzitter Herman Loonstein noemt die grievend voor de levenden en beledigend voor de doden.

Voor wie is de herdenking bedoeld?
Eerder had het Nationaal Comité 4 en 5 mei Vorden gewaarschuwd. Het is de verantwoordelijkheid van elke gemeente zelf invulling te geven aan de herdenking, maar: "Het is wel belangrijk het doel van de Nationale Herdenking voor ogen te houden: het gedenken van Nederlandse oorlogsslachtoffers."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei veroorzaakte zelf ook al flink wat commotie. Eerst mocht de scholier Auke de Leeuw zijn gedicht 'Foute Keuze' over zijn oudoom die bij de Waffen SS diende, voorlezen. Maar na heel wat boze reacties werd dat herroepen.

Het Instituut voor Oorlogs -, Holocaust en Genocidestudies (Niod) pleit nu voor een goede discussie. Vanaf morgen, om pijnlijke, emotionele relletjes in de weken voor de volgende herdenking te voorkomen. "Het gaat om een fundamentele vraag, namelijk: voor wie is de herdenking bedoeld en voor wie niet? Over deze vragen moeten we het eens worden", zegt David Barnouw, namens het Niod.

Burgerslachtoffers en de verzetsstrijders
Het begrip slachtoffer wordt steeds breder geïnterpreteerd. Dat leidt volgens Barnouw tot de verhitte discussie.

"In het begin werden vooral de verzetsstrijders van de Tweede Wereldoorlog herdacht, later kwamen daar ook soldaten bij die bij andere missies zijn gesneuveld, en nu speelt dus de discussie over de Duitse soldaten.

Ik zeg, ga terug naar de basis en herdenk de burgerslachtoffers en de verzetsstrijders. Maar het is niet aan mij. Belangrijk is dat het Nationaal Comité daar zelf een duidelijke mening over heeft en die ook helder communiceert."

In Vorden, gemeente Bronckhorst, staan ze nog steeds achter hun beslissing om vanavond ook Duitse soldaten te gedenken. "Na 67 jaar is de tijd daar rijp voor", stelt de organisatie. Na de officiële herdenking hebben bezoekers de vrijheid op de terugweg al dan niet langs het graf van de tien Duitsers te lopen.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles, vernoemd naar de befaamde Joodse nazi-jager, stelt dat Vorden zo de 'afschuwelijke aard' van het naziregime negeert. Dit is 'een belediging voor de slachtoffers', stelt het centrum.

Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst zegt het jammer te vinden dat het centrum zich niet heeft verdiept in wat er gebeurt en uitspraken baseert op derdehands informatie. "Men papegaait elkaar na, dat vertroebelt het beeld zeer", zei Aalderink.

Uitspraak

De omstreden dodenherdenking in Vorden mocht vrijdagavond doorgaan, maar de rechter stelde daar in een kort geding wel een aantal voorwaarden aan.

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst moest de graven van Duitse soldaten mijden, net als andere vertegenwoordigers van de gemeente. Belangstellenden mochten wel gewoon langs de graven om de Duitse soldaten te herdenken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden