Gedegen betoog voor Zeerechttribunaal

Hoop gevestigd op stille diplomatie met de nu afwezige Russen

Het statige Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg was voor Nederland gisteren een thuisdecor in het geschil over Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat Rusland sinds 19 september vasthoudt, evenals zijn dertig opvarenden.

Slechts een enkele maal onderbroken door vragen van de rechters in het tribunaal, onderbouwden Nederlandse juristen hun eis dat Rusland het Greenpeace-schip moet vrijgeven en de bemanning vrijlaten. Juridisch tegenspel was er, bij de eerste kennismaking ooit van de Nederlanders met het tribunaal, niet.

De Russen bleven weg uit de Duitse havenstad, zoals zij lang tevoren hadden aangekondigd. Zij zullen zich naar verwachting weinig of niets aantrekken van de uitspraak die het tribunaal op 22 november doet. Het betekent dat een spoedige vrijgave van de Arctic Sunrise en de vrijlating van de bemanning voorlopig toch vooral afhangt van de doorgaans Russische onvoorspelbaarheid.

Er zijn Nederlandse deskundigen die in de inmiddels slepende kwestie rekenen op een gunstig effect van de tot dusver bedreven stille diplomatie. Tegelijkertijd is voor Nederland zelfs nu nog niet duidelijk of de bemanning wordt verdacht van piraterij of vandalisme, of beide. Voor het Zeerechttribunaal is deze aanhoudende onzekerheid niet van belang. Dat oordeelt alleen over de voorlopige maatregelen die Nederland eist, in afwachting van de arbitragezaak tegen Rusland, waarvan de uitkomst mogelijk pas over twee jaar een feit is.

De Nederlandse delegatie juristen volstond in Hamburg niet met half werk. Zelfs het ontbreken van enig onderhoud aan de Arctic Sunrise door de Russen in de haven van Moermansk werd aan de kaak gesteld. "Het schip is een oude ijsbreker die voortdurend moet worden onderhouden", betoogde jurist René Lefeber voor het tribunaal. "Als dat onderhoud achterwege blijft, neemt de kans op brand, milieuschade en zinken toe. Als het schip vergaat, is dat onomkeerbaar. Datzelfde geldt voor elke dag dat de bemanning vastzit."

De inzet en deskundigheid van de Nederlandse juristen sterkt Greenpeace dermate, dat applaus op zijn plaats is, aldus verklaarde de milieuorganisatie gisteren na afloop dankbaar. Enkele uren eerder voeren Greenpeace-leden in rubberbootjes over de rivier de Moskva, dicht bij het Kremlin in Moskou, om aandacht te vragen voor de Arctic Sunrise en zijn bemanning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden