Gedachtenwereld in kasten en gebouwen

Robbie Cornelissen (1954) tekent, alleen met potlood, architectonische ruimtes vol kasten, gebouwen en overgangen van de ene bouwlaag naar de andere. In het Gemeentemuseum in Den Haag hangen drie papieren, die samen een werk vormen met een lengte van ruim dertien meter en bijna 2,5 meter hoog. Maar zijn werk is meer dan een architectonische impressie, het is een ’mentale ruimte’ en een ’binnenwereld’. „De kunstenaar heeft een gedachtewereld in beeld gebracht. Je weet natuurlijk niet hoe je gedachten eruitzien, maar de kunstenaar heeft deze werken gemaakt met de menselijke gedachtenwereld als inspiratiebron”, zegt Emma van Proosdij van het Gemeentemuseum. „Dat is eigenlijk wat er bedoeld wordt met ’mentale ruimte’: de wereld die Cornelissen creëert is een droomwereld die in werkelijkheid niet zo zou kunnen bestaan.’’ De grote potloodtekening heet ’Het Grote Geheugen X’ en is vorig jaar speciaal voor het museum gemaakt. Zij vormt het einde van een lange reeks kunstwerken waarbij een extreem perspectief is toegepast.

Cornelissen heeft een achtergrond in de biologie en volgde de Rietveldacademie in Amsterdam. Zijn kennis als bioloog gebruikt hij in zijn werk, hoewel zijn tekeningen niet verwijzen naar het menselijk lichaam.„Als toeschouwer word je als het ware meegezogen in de wisselende perspectieven. De tekeningen kennen extreme verdwijnpunten. Je begint met je ogen bij een bepaald punt en wordt door de tekening geleid, alsof het een prettige hallucinatie is. Je verblijft in de tekening”, aldus Van Proosdij. Dit verblijf in de mentale ruimte mag enerzijds plezierig zijn, het brengt ook verwarring, doordat Cornelissen experimenteert met illusie en werkelijkheid. Je volgt lijnen, ziet ingangen en plotselinge uitgangen, tussen gebouwen en kasten. Van Proosdij: „Wat je werkelijk ziet in de tekeningen zijn gebouwen en kasten, hoewel die in het echt niet zo zouden kunnen bestaan. De voorstelling is herkenbaar, maar niet realistisch. Doordat gebouwen en (boeken)kasten elkaar afwisselen, heb je geen idee meer van de grootte van wat je ziet, dat brengt de toeschouwer een beetje in verwarring. Een gebouw is in het echt altijd groter dan een kast, maar in deze tekeningen zijn ze even groot of is een kast zelfs groter.’’

t/m 22 mei, Robbie Cornelissen, Het Grote Geheugen. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Meer informatie: tel. 070 - 3381111 en www.gemeentemuseum.nl. Van 10 maart t/m 29 mei is de overzichtstentoonstelling Studio Vertigo van Cornelissen te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden