Gedachtengoed Xi is nu staatsideologie

Grote portretten van de Chinese President Xi Jinping (links) en de vroegere communistische leider Mao Zedong op een markt in Peking.  Beeld AFP
Grote portretten van de Chinese President Xi Jinping (links) en de vroegere communistische leider Mao Zedong op een markt in Peking.Beeld AFP

President Xi Jingping heeft zijn greep op de macht in China nog verder verstevigd.

Arjen van der Ziel

De Chinese president Xi Jinping heeft zijn naam en gedachtengoed officieel in de statuten van de Communistische Partij laten opnemen. De president deed dit vandaag op het grote vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij in Peking. Xi is de eerste leider sinds Mao Zedong die er, nog tijdens zijn leven, in slaagt om zijn ideeëngoed mét zijn naam in de partijstatuten te laten vastleggen. Xi laat hiermee zien hoe groot zijn macht inmiddels is.

Ruim 2000 afgevaardigden uit heel China stemden in de Grote Zaal van het Volk in de hoofdstad Peking unaniem in met de opname in de partijstatuten van ‘Xi Jinpings Gedachtengoed over het Socialisme met Chinese karaktertrekken voor het Nieuwe Tijdperk.’ Toen ze aan het einde van de procedure de vraag kregen of er bezwaren waren, riepen ze luid ‘Geen!’

De enige Chinese leiders wiens ideologie eerder voorzien van hun naam in de statuten van de partijstatuten werd vastgelegd, waren Mao en Deng Xiaoping. Maar Dengs naam werd pas na zijn dood toegevoegd.

Schoolkinderen

Het besluit van vandaag betekent dat schoolkinderen, studenten en arbeiders in staatsfabrieken vanaf nu, net als de 90 miljoen leden van de Communistische Partij, verplicht zullen zijn om de ideeën van Xi te bestuderen. De vastlegging met zijn naam in de statuten betekent bovendien dat rivalen hem nauwelijks nog kunnen bekritiseren zonder de partij af te vallen.

Xi zette zijn ideeën vorig week uiteen bij de opening van het congres, waar hij een ruim drie uur durende speech hield. Zijn gedachtengoed is wollig verwoord, maar omvat onder meer bestrijding van corruptie, meer milieubescherming, een grootscheepse overschakeling op duurzame energie, ‘absolute macht van de partij over het Volksleger’ en een voorgenomen hereniging met het eiland Taiwan. “Het Chinese volk en de staat hebben een grote en heldere toekomst voor de boeg”, aldus Xi vandaag.

Morgen wordt het nieuwe politbureau gekozen. Hoewel de afgevaardigden daarbij wel enige zeggenschap hebben, zijn de verkiezingen voor het overgrote deel voorgekookt door de leiding van de partij.

Xi kwam in 2012 aan de macht en begint nu aan zijn tweede termijn van vijf jaar. De president heeft de teugels de laatste jaren flink aangehaald met strenge censuur, geringe ruimte voor kritiek en weinig respect voor mensenrechten. Hij voert daarnaast een ingrijpende modernisering door van het Chinese Volksleger, met nadruk op de marine, en stelt zich in het buitenland steeds zelfbewuster op.

Lees ook:

Xi blaakt van het zelfvertrouwen: China begint aan 'een nieuw tijdperk'
Xi is China's machtigste man sinds Mao (De Verdieping)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden