Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Column

Gedachten achter het chagrijn van Koeman

Henk Hoijtink

Ronald Koeman was een beetje chagrijnig in het interview met Jeroen Stekelenburg van de NOS, na de Nations League-finale tegen Portugal. Stekelenburg schreef dat aan het eind van het gesprek aan de nederlaag toe, en Koeman ging daar graag in mee. Ik begreep dat: hij hoeft ons niet alles open en bloot te vertellen.

Ik hoorde nog iets anders in zijn chagrijn.

Het was een symbolisch tweegesprek geweest, in tweeërlei opzicht. Symbolisch allereerst voor de voetbalbenadering (nog altijd) in Nederland; de naar binnen gekeerde benadering die ons in een voetbalcrisis stortte waarvan we in bredere zin niet al te makkelijk moeten denken dat die weer voorbij is – zeker niet zolang gesprekjes zich nog zo voltrekken.

Stekelenburg had met een vraag vanuit Nederlands perspectief geopend. Logisch nog, op de Nederlandse tv. Of het frustrerend was dat Oranje niet had kunnen laten zien wat het eerder had kunnen laten zien?

“Dat ligt aan de tegenstander”, zei Koeman.

Ja, dat is ook een factor in sport, en het was er nu nogal één van gewicht: een tegenstander die op alle fronten – verdediging, middenveld, aanval, technisch, tactisch – beter was geweest.

Toch was ook de volgende vraag, of stelling, een ‘Nederlandse’. Na de halve finale tegen Engeland had Koeman gezegd, legde de interviewer hem voor, dat het ‘in de eindfase’ beter moest. Nu was het nog minder geweest.

Koeman: “Nogmaals, dat ligt aan de tegenstander.”

Zo ging dat door. Tot zes keer toe wees de bondscoach in een tekenend patroon op de tegenstander, steeds ook meteen in de eerste zin van zijn antwoord.

Bij de zesde keer had Koeman het over de slimheid van de tegenstander. “Daar kunnen wij een hoop van leren”, zei hij.

Voor het eerst keek ook Stekelenburg naar de tegenstander. Zijn dit wedstrijden, vroeg hij, waar je veel van leert, waar je die slimheid in kunt opdoen?

Koeman, afwerend: “Ja, maar… dat hebben wij niet zo in Nederland.” Daar liet hij het bij.

‘Oranje weet waar het beter moet’ kopte Voetbal International. Daarin schuilt de hoopvolle suggestie dat het dan ook beter zal worden. We weten allemaal waar het beter zou moeten. De aanval, met louter onvaste spelers, is voor topniveau niet goed genoeg. Zo’n vijf plaatsen – de hélft van het team – zijn niet meer dan middelmatig bezet.

Ronald Koeman heeft het uitstekend gedaan: Oranje gereanimeerd, de wedstrijdinstelling aangewakkerd. Maar dit zijn de grenzen. Je hoeft Koeman niet te vertellen dat Duitsland al drie keer beter was dan zijn ploeg. Je hoeft hem niet te vertellen dat het talent Frenkie de Jong toen en tegen Portugal weer werd ingekapseld, en dat dat tegen grote ploegen vaker kan gebeuren. Je hoeft hem niet te vertellen dat Nederland het nu nog leuk vindt (trots op de nieuwe ploeg die ‘van zo ver kwam’), maar dat in de oranje EK-zomer van 2020 ouderwets winst zal worden verwacht.

Je hoeft Koeman bovenal niet te vertellen dat het in zijn tijd, de nabije toekomst, niet wezenlijk beter kan worden.

Zo zag ik het interview óók als symbolisch voor de diepere gevoelens van de bondscoach. Hij weet: je kunt wel spreken over lessen die getrokken kunnen worden, maar lessen kunnen alleen lessen zijn, als ze geleerd kúnnen worden. Als de mogelijkheid zich voordoet, zal hij gevlogen zijn naar Barcelona – en dat zou niet alleen vanwege zijn geschiedenis daar begrijpelijk zijn.

Koeman kan moeilijk verliezen, ja. Maar nee, niet daardoor in hoofdzaak was hij chagrijnig.

Henk Hoijtink, chef sport van Trouw, laat in zijn wekelijks column met de nodige kritische distantie zijn licht schijnen over het laatste nieuws binnen de voetbalwereld.

Lees ook:

Portugal verslaat Nederland in finale Nations League en tempert sfeer van jubel rond Oranje

Oranje is er niet in geslaagd hun eerste prijs sinds 1988 te pakken. In de allereerste finale van de nieuwe Nations League verloor het Nederlands elftal in het Estadio do Dragao te Porto met 1-0 van Portugal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden