Geconfronteerd met Phnom Penh’s onveiligheid

Phnom Penh staat in de reisboeken als gevaarlijk te boek. Je raakt hier gemakkelijk van je waardevolle spullen af, het verkeer eist elke dag vijf slachtoffers, enge ziektes en infecties liggen op de loer en na 9 uur ’s avonds kun je als vrouw maar beter niet meer alleen over straat.

Allemaal waar, maar ik voel me over het algemeen vrij veilig hier. Ik doe geen ‘gekke’ dingen, heb mijn eigen tuktuk-drivers, ben voor vanalles ingeënt en mijn overburen houden een oogje in het zeil. Maar dat je in Phnom Penh als vrouw op je hoede moet zijn, ongeacht of je nu westers of Cambodjaans bent, is me maar weer eens te meer duidelijk geworden.

Op een ochtend kwam één van de meisjes die in onze winkel werkt, Phy, mijn kantoor binnen met een vreselijk verhaal en een dringende vraag om hulp. Haar buurmeisje was op weg van haar werk naar huis door 2 mannen tot stoppen gedwongen en verkracht. Trauma, schaamte, in de war; het meisje had dringend hulp nodig maar haar familie wist zich geen raad. De vraag aan mij was duidelijk; of ik een organisatie wist waar zij terecht kon. En die wist ik.

Een paar weken geleden ben ik bij Hagar geweest, de organisatie die ook centraal stond in de uitzending van Katja Schuurman’s Return to Sender. Hagar vangt vrouwen op die het slachtoffer zijn geworden van (huiselijk) geweld, gedwongen prostitutie en vrouwenhandel. De vrouwen wordt onderdak geboden in opvangcentra op geheime locaties buiten de stad. Zij krijgen psychologische hulp, worden medisch in de gaten gehouden en kunnen trainingen volgen. Waarna zij geholpen worden terug te keren in de maatschappij of kunnen zij bij één van bedrijfstakken van Hagar aan het werk gaan.

Ben meteen in de telefoon geklommen en heb hen gevraagd naar de mogelijkheden om dit meisje te helpen. Phy is direct met haar buurmeisje naar Hagar gestuurd en aan het eind van de dag was alles geregeld; ze is opgenomen in het programma.

Als het moet kunnen dingen hier soms toch heel snel gaan, gelukkig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden