Recept

Geconfijte grapefruit, een lust voor het oog

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX

Geconfijt fruit is een Provencaalse lekkernij. In de confiseries zie je prachtig opgemaakte schalen en manden met glanzend, in suikerstroop ingelegd fruit - een lust voor het oog. Mijn vriendin Sarah Ziegler wijdde me in in het maken van geconfijte citrusschillen.

Grapefruit is onze favoriet: de aromatische olie in de schil maken het tot een bitterzoete delicatesse. We maken het in de winter als het citrusfruit overvloedig en sappig is. Dit jaar kwam ze een recept tegen waar de schilletjes door een mengsel van suiker en citroenzuur (E330) worden gewenteld. We probeerden het, en het geeft een geweldige zure kick, bovenop het zoete en bittere.

Citroenzuur (een wit poeder) wordt veel gebruikt als conserveermiddel en anti-oxidant. Het is een natuurlijk bestanddeel van citrusfruit. Je kunt het vinden in goede drogisterijen en op internet. Eventueel kun je het weglaten; de schilletjes zullen nog steeds heerlijk smaken. Gebruik bij voorkeur biologische grapefruits.

Ingrediënten

• 3 grote biologische grapefruits
• 600 g kristalsuiker
• 1 à 1,5 tl citroenzuurpoeder (E330)

Bereiding

Boen de grapefruits schoon en halveer ze. Pers ze uit of neem het vruchtvlees uit de schillen (dit wordt hier niet gebruikt). Schraap zoveel mogelijk van het witte, vezelige deel van de schil weg. Snijd de schil in reepjes van ca. 0,5 cm. Kook de schilletjes 5 minuten in 1 liter water, giet ze dan af. Herhaal dit proces tweemaal. Breng de schillen dan aan de kook met 0,5 liter water en 400 g suiker. Kook ze 30 à 40 minuten zachtjes door tot ze helder, doorzichtig en zacht zijn. Giet de schilletjes af en laat ze 15 minuten uitlekken op een rooster.

Meng in een kom 200 g suiker met het citroenzuur. Wentel de schilletjes een voor een door het suikermengsel. Leg ze op een bakplaat of schaal bekleed met bakpapier. Soms worden de schilletjes nogmaals door suiker gewenteld, maar in mijn ervaring is dit niet nodig. Laat ze goed drogen en bewaar ze in goed afgesloten doosjes/trommels. Zeker 1 maand te bewaren, waarschijnlijk veel langer.

Inspiratie nodig voor een gerecht? Bekijk onze receptenpagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden